« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Špijun za slobodno novinarstvo

Ruski oligarh kupio Evening Standard

Fotografija vijesti
Više o

London

,

špijun

,

ruski oligarsi

,

novinarstvo

,

KGB

,

Aleksandar Lebedev

,

evening standard

Ruski oligarh Aleksandar Lebedev, svojedobno špijun KGB-a u Londonu a danas poduzetnik s imovinom vrijednom milijarde dolara, kupio je londonski list Evening Standard, javljaju agencije.

Dosadašnji vlasnik lista, jedna od najvećih europskih medijskih kompanija Daily Mail i General Trust priopćila da je pristala Lebedevu prodati 75 posto udjela u vlasništvu Evening Standarda, javlja AP.

Lebedev, koji se je imetak stekao baveći se dionicama i osiguranjem, suvlasnik je, zajedno s Mihailom Gorbačovom, lista Novaja Gazeta, jednog od rijetkih ruskih izdanja koje zna biti kritično prema Kremlju.

On je također djelomični vlasnik ruske zrakoplovne kompanije Aeroflota i prošle je godine svrstan na 358. mjesto Forbesove liste najbogatijih ljudi svijeta s imovinom vrijednom više od tri milijarde dolara, piše dpa.

Lebedev je 80-ih godina bio špijun KGB-a na službi u sovjetskom veleposlanstvu u Londonu. No, vremena se mijenjaju pa je Lebedev priopćio da Evening Standard nije kupio radi zarade, nego radi potpore slobodnome i neovisnom novinarstvu.

Evening Standard, jedan od najstarijih listova u Britaniji, regionalni je tjednik tabloidnog obilježja, a namijenjen je širemu londonskom tržištu. Naklada mu je s pola milijuna primjeraka, koliko je imao na vrhuncu, u zadnje vrijeme pala na manje od 300 tisuća. (hina/metro-portal)

21.01.2009. 17:00:28
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Elek
    09.12.2020. 18:21
    Verovatno ima svasta da kaže
Novi komentar
nužno
nužno