« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MORAL?

Špekulanti krenuli na japansku burzu

Tuđa nesreća oduvijek je bila prilika za zaradu, pa ne čudi navala na Tokijsku burzu

Tokijska burza bilježi sjajan promet
Tokijska burza bilježi sjajan promet (DW)
Više o

Burza

,

Nikkei

,

građevinski sektor

,

špekulanti

,

cijena dionica

Na žalost, tuđa nesreća je i prilika za zaradu: dok se japanski burzovni indeks NIKKEI nakon katastrofe obrušio u dubinu i u prvih nekoliko dana izgubio 19% svoje vrijednosti, već ove srijede su počele špekulacije. Prije svega u građevinski sektor: usprkos golemim razaranjima, Japan je bila i ostala bogata i razvijena zemlja koja će se ubrzo primiti posla sanacije svoje infrastrukture gdje je načinjena šteta, po procjeni Credit Suisse, oko 180 milijardi dolara.

Tako je NIKKEI odjednom skočio za 5,7 %  - uglavnom zbog ulaganja u dionice građevinskih koncerna i tvrtki koje proizvode razni građevinski materijal.

Zarada na "ekologiji"

Jagma špekulanata je počela i za dionicama naftnih koncerna gdje su naslutili dobit - direktno i indirektno. Direktno, jer je u Japanu već osjetan nedostatak goriva i prerađivačkih kapaciteta tako da se benzin mora uvoziti. Indirektno, jer će katastrofa u Fukušimi neminovno značiti velik otpor prema atomskoj energiji.

U Japanu je ova katastrofa zaustavila oko 6% njenih energetskih kapaciteta i to se mora opet nadoknaditi iz drugih izvora. Povrh toga, katastrofa je šokirala čitav svijet - i u zemljama poput Njemačke se može očekivati da će, umjesto za atomskom energijom, porasti potražnja za fosilnim gorivom.

Maštu špekulanata je pobudila i činjenica da je Japan do sada dominirao svjetskim tržištem u mnogim proizvodima. Tako je Japana, na primjer, dosad proizvodio 72% "sirovih" čipova, 44% ekrana od tekućih kristala i 22 % poluvodiča. Naravno da je tek djelić japanskih kapaciteta uništeno, ali i oni imaju problema s opskrbom energijom. Zato su redom porasle vrijednosti konkurentnih proizvođača gdje su špekulanti uvjereni da će oni morati nadoknaditi manjak na svjetskom tržištu.

Piše: A. Šubić/Deutsche Welle
20.03.2011. 12:10:00
Novi komentar
nužno
nužno