« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
1.1000 IZVOĐAČA

Spektakularnom Mahlerovom osmom sinfonijom proslavljena 140. obljetnica Zagrebačke filharmonije

Uz hrvatskog i slovenskog predsjednika, obilježeno je u zagrebačkoj Areni i 20 godina neovisnosti Hrvatske i Slovenije

Fotografija vijesti
Više o

Arena Zagreb

,

Zagrebačka filharmonija

,

Valerij Gergijev

,

Gustav Mahler

,

osma sinfonija

,

maestro Gergijev

Zagrebački koncert otvoren je izvođenjem hrvatske himne Lijepe naše i slovenske Zdravljice, a Josipović i Tuerk prisustvovali su identičnome koncertu kojim je otvoren Ljubljanski festival dan ranije u Ljubljani. 

Pred oko šest tisuća gledatelja, golemi orkestar sastavljen od dviju filharmonija zagrebačke i slovenske, s preko 1.100 izvođača, pod dirigentskom palicom ruskog maestra Valerija Gergijeva izveo je kapitalno Mahlerovo djelo, poznato i kao Simfonija tisuće.

Realizacija izvedbe ovog remekdjela, praizvedenog u Muenchenu 1910., vrhunac je dugogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije s kolegama iz Slovenije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

Njime je obilježeno 20 godina neovisnosti dviju zemalja, 140. obljetnica Zagrebačke filharmonije, 310. obljetnica slovenske institucije Academia Philharmonicorum, te 100. godišnjica smrti Mahlera, kojeg se smatra jednim od najvažnijih skladatelja kasnog romantizma.

Pozdravljajući prisutne domaćin koncerta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je ovaj koncert posvećen velikom tjednu u kojemu Hrvatska i Slovenija slave velike obljetnice.

"Ovakve svečane trenutke najbolje je proslaviti prepoznatljivim jezikom, jezikom glazbe. Zagrebački koncert primite kao dar za proslavu naših važnih obljetnica", rekao je.

Uz Josipovića i Tuerka, koncertu su nazočili i brojni uglednici i predstavnici hrvatskog javnog i kulturnog života, Hrvatskog sabora i vlade, među kojima i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Gotovo sat i pol duga Osma simfonija u Es-duru jedno je od najraskošnijih zborskih izvedbi klasičnog koncertnog repertoara, što joj je i donijelo ime Simfonija tisuće. Mahler ju je komponirao u jednom dahu u gradu Maierniggu na jugu Austrije u ljeto 1906. Osma je simfonija ujedno i posljednje Mahlerovo djelo premijerno izvedeno tijekom njegova života, 12. rujna 1910. u Muenchenu, pod njegovim dirigentskim vodstvom.

Zagrebačka i ljubljanska izvedba okupile su više izvođača nego što ih je tada imao sam Mahler, a čak je i maestro Gergijev potvrdio da nikad nije vidio ansambl ovakve veličine, koji je okupio čak 21 zbor iz Hrvatske i Slovenije s preko 900 pjevača, te osam vokalnih solista. 

05.07.2011. 08:54:05
Novi komentar
nužno
nužno