« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Španjolska nikada neće prihvatiti diktat ETE

Jose Luis Rodriguez Zapatero
Jose Luis Rodriguez Zapatero (Reuters)
Više o

Jose Luis Rodriguez Zapatero

,

Španjolska

,

ETA

,

Baskija

Šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero izjavio je u ponedjeljak da se njegova zemlja nikada neće podrediti diktatu baskijske separatističke organizacije ETA, koju drži odgovornom za tri atentata ovog vikenda, od kojih je u jednom poginuo jedan vojnik.

"Španjolsko društvo nikada neće popustiti, niti se podrediti diktatu terorističke bande ETA-e", rekao je Zapatero u izjavi pročitanoj u sjedištu španjolske vlade u Madridu.

"Jedina sudbina im je da budu uhićeni i osuđeni na duge zatvorske kazne", dodao je Zapatero.

"ETA je danas ponovno počela ubijati", rekao je šef vlade tijekom izražavanja sućuti supruzi vojnika ubijenog u noći s nedjelje na ponedjeljak u eksploziji automobila-bombe u mjestu Santona u Kantabriji na sjeveru zemlje.

Vlasti ETI pripisuju još dva atentata automobilima-bombama izvedena u noći sa subote na nedjelju u Baskiji, u kojima je ranjeno deset osoba.

ETA je ubila više od 800 ljudi u četiri desetljeća oružane borbe za neovisnu državu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske.

Napadi su izvedeni dok se ovih dana pokrajinska vlada priprema pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu tužiti španjolske vlasti jer su odbili Baskiji pravo na održavanje referenduma o samoodređenju.

Baskija već ima široku autonomiju, primjerice u zdravstvu i obrazovanju. (HINA)

22.09.2008. 20:15:05
Novi komentar
nužno
nužno