« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Španjolska najavljuje temeljni dohodak do kraja svibnja

Španjolska vlada želi do kraja svibnja usvojiti odluku o temeljnom dohotku za socijalno ranjiva kućanstva, izjavio je u ponedjeljak ministar za integraciju, socijalnu zaštitu i migracije Jose Luis Escriva

Dobra ideja, definitivno
Dobra ideja, definitivno (Arhiva)
Više o

temeljni dohodak

Temeljni dohodak isplaćivat će se oko 100.000 kućanstava neposredno nakon donošenja uredbe a srednjoročno i dugoročno moglo bi ga dobivati oko milijun kućanstava, rekao je ministar u radijskom intervjuu.

Mediji pišu da bi trebao iznositi između 450 i 1.000 eura a državu će stajati do 3,5 milijardi eura godišnje, naveo je Escriva.

Nije precizirao uvjete za isplatu, napominjući tek da neto imovina podnositelja zahtjeva za isplatom dohotka neće smjeti premašiti određeni iznos.

Vrijednost stambenih nekretnina do određenog iznosa neće biti uključena u izračun imovine a posebnu zaštitu uživat će domaćinstva s djecom i jednim roditeljem. Ovisno o situaciji, kućanstva će dobivati dohodak povrh drugih državnih naknada.

Projekt temeljnog dohotka osmislili su socijalistički premijer Pedro Sanchez i čelnik ljevičarskog saveza Unidasa Podemosa (UP) Pablo Iglesias prije nekoliko mjeseci a pandemija je po pisanju španjolskih medija ubrzala njegovu realizaciju.

Madrid se nada da će dohodak ublažiti socijalne posljedice krize i pomoći u oporavku ekonomije.

Španjolska vlada procjenjuje da će se bruto domaći proizvod ove godine zbog pandemije smanjiti oko 9,2 posto. Stopa nezaposlenosti trebala bi porasti s 13,8 posto na kraju 2019. na 19 posto u ovoj godini.

19.05.2020. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno