« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Španjolci jačaju svoj bankarski utjecaj

Španjolska banka Santander SA kupila američku Sovereign Bancorp

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Santander

,

bankarske akvizicije

,

Sovereign Bancorp

Španjolska banka Santander SA, najveća banka u eurozoni, objavila je u ponedjeljak u Los Angelesu da kupuje američko štedno-kreditnu banku Sovereign Bancorp, u transakciji zamjene dionica vrijednoj 1,9 milijardi dolara.

Očekuje se da će se transakcija zaključiti u prvom tromjesečju 2009. godine, izvijestio je AP.

Predviđena je zamjena 0.2924 dionice Banco Santander, za svaku dinicu Sovereigna. Dionica Sovereigna pala je 3,4 posto, na 3,68 dolara u ponedjeljak na newyorškoj burzi NYSE.

Godine 2006. Santander je platio 3,3 milijarde dolara za 24,9 posto Sovereigna, postajući njegovim najvećim dioničarem. Prema sporazumu, Santander nije mogao kupovati ostatak Sovereigna po tržišnoj cijeni do lipnja 2009.

No, poput ostalih američkih banaka, Sovereign je opterećen nelikvidnim hipotekarnim vrijednosnicama u bilanci, i u drugom kvartalu je izvijestio o 14-postotnom padu dobiti, na 127,4 milijuna dolara.

Uprava Sovereigna predložila je Santanderu da razmotri kupovinu preostalih 75,65 posto dionica banke, što je izvršni odbor Santandera prihvatio.

Santander je objavio da transakcija ispunjava njegove strategijske kriterija za preuzimanja te da će znatno proširiti njegovo geografsko prisustvo i rezultirati neto dobiti Sovereigna od 750 milijuna dolara u 2011. godini. (hina/metro-portal)

14.10.2008. 10:26:26
Novi komentar
nužno
nužno