« Rukomet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
loša reklama

SP: Norvežani dobili legionarsku bolest u Poreču

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić, CROPIX)
Više o

legionarska bolest

,

SP rukomet

,

SP Poreč

,

norveška reprezentacija

Norveški institut za javno zdravstvo otkrio je četiri laboratorijski potvrđena slučaja legionarske bolesti i jedan za koji se sumnja kod petero norveških državljana koji su boravili u Poreču od 16. do 28. siječnja za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva.

Pacijenti su četiri muškarca i jedna žena u dobi između 24 i 61 godine, a žive u različitim dijelovima Norveške, objavio je danas Norveški institut za javno zdravstvo na svojim web stranicama.

Svi su bili smješteni u porečkom hotelu Valamar Crystal i susjednom apartmanskom naselju Valamar Diamant Residence, koji su obično zatvoreni između listopada i travnja ali su bili otvoreni radi Svjetskog prvenstva u rukometu, pa postoji sumnja da su Norvežani zaraženi u jednom od tih objekata, napominje se.

Norveški insitut za javno zdravstvo pozvao je svoje državljane koji su od 16. siječnja nadalje boravili u tim hotelima da potraže liječničku pomoć ako dobiju glavobolju, bolove u mišićima, slabost, groznicu, suhi kašalj i bol u prsnom košu ili trbuhu te proljev u roku od dva tjedna nakon povratka iz Hrvatske, budući da su to simptomi legionarske bolesti.

Institut napominje kako trenutno nema naznaka da bi osobe koje su boravile u drugim hotelima mogle biti izložene infekciji te kako nema razloga da se norveški državljani suzdržavaju od putovanja u Poreč ili druge dijelove Hrvatske.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić večeras je potvrdio informaciju o pojavi legionarske bolesti kod nekoliko stranih državljana koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva.

Izrazivši nadu kako će tijekom sutrašnjeg dana raspolagati s više informacija o konkretnom slučaju, Štifanić je naglasio kako se prema zasad neslužbenim informacijama radi o norveškim državljanima koji su za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva boravili u različitim objektima u Poreču.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero Margan danas je za Hinu kazala kako u Poreču traje istraga o tome što se zapravo dogodilo s inozemnim gostima za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva ne želeći pritom u javnost iznositi nikakve pojedinosti o broju oboljelih.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana, a češće se pojavljuje u ljudi koji mnogo putuju te dulje borave na radilištima gdje se izvode veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionalama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji).

Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto. (hina/metro-portal)

06.02.2009. 10:13:41
Novi komentar
nužno
nužno