« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
TRŽIŠTE BIKOVA

Soros: Zlato je "konačni balon", ali nikakva ulaganja više nisu sigurna

Poznati američki bogataš George Soros je kazao da, nakon što vrijednosnice dostignu nove najviše razine, gotovo uvijek postoji neposredni obrat koji razočara ulagače

George Soros
George Soros (Getty Images)
Više o

zlato

,

ulaganja

,

George Soros

Američki milijarder i financijski stručnjak George Soros izjavio je u srijedu da bi cijena zlata mogla nastaviti rasti nakon što je postigla rekordnu razinu ovoga tjedna, ali i ponovio upozorenje da je zlato "konačni balon". Soros je kazao da su, s gospodarskim i fiskalnim slabostima koje sputavaju razvijeni svijet, sve investicije u opasnosti, jer smo "u razdoblju velike neizvjesnosti, tako da ništa nije vrlo sigurno".

Soros je također kazao da nakon što vrijednosnice dostignu nove najviše razine, gotovo uvijek postoji neposredni obrat koji razočara ulagače. Sorosev 'hedge' fond, Soros Fund Management LLC, snažno ulaže u zlato i rudarske kompanije koje eksploatiraju zlato.

"Zlato je trenutačno jedino stvarno 'tržište bikova'. Upravo je jučer doseglo novi rekord. U sadašnjim okolnostima to se može nastaviti", kazao je Soros na skupu Thomson Reuters Newsmaker u New Yorku. "Nazvao sam zlato konačnim balonom, što znači da može ići još više. Ali to svakako nije sigurno i to neće trajati zauvijek", rekao je on. Soros, koji više ne sudjeluje u upravljanju svojim 'hedge' fondom, u siječnju je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dao prvi komentar o zlatu kao "konačnom balonu".

Cijena zlata u utorak je dosegla rekordnih 1,274.75 dolara za uncu, a u srijedu se s njim trgovalo za oko 10 dolara manje. S 30. lipnja Sorosev fond držao je 5,240.000 dionica SPDR Gold Trust-a, što je ulog koji je u utorak vrijedio oko 650 milijuna dolara, navodi Reuters. Sorosev fond također je imao dionice u rudnicima zlata i drugih ruda u vrijednosti od 250 milijuna dolara 30. lipnja. Soros, jedan od najvećih svjetskih investitora, kazao je da mu se sviđa stalni rast zarade 'blue-chip' kompanija (indeks Dow Jones) koje su napravile puno gotovine preko državnog duga.

Među ostalim komentarima, kazao je kako ne vidi znake povratka snažnog rasta u Sjedinjenim Državama, koje se bore da izađu iz najgore krize od II. svjetskog rata. "Ako bih morao to sažeti u jednoj riječi, rekao bih: 'blah'. To može skliznuti u dvostruku recesiju ili ne, ali će usporiti", rekao je on. Naglasio je da nimalo ne sumnja u to jer je vladin paket gospodarskih poticaja na izmaku, a postoji veliki otpor za daljnje poticaje. Soros je ocijenio da je Japan učinio pravu stvar kada je u srijedu intervenirao na deviznom tržištu da sruši vrijednost jena, što je potez koji je podigao američki dolar čak tri posto. (hina/metro-portal)

16.09.2010. 00:35:00
Novi komentar
nužno
nužno