« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
REAKCIJA MILIJARDERA

Soros: Merkel ne shvaća da vodi Europu u krivom smjeru

"Divim se kancelarki Merkel zbog njezinih državničkih sposobnosti. No nažalost ona vodi Europu u krivom smjeru", rekao je američki milijarder George Soros

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

George Soros

,

Europa

,

kriza eurozone

Američki milijarder George Soros tvrdi da njemačka kancelarka Angela Merkel "vodi Europu u krivom smjeru" i strepi da se ne ponove greške iz krize koja je 1929. pogodila Ameriku, u razgovoru objavljenom u nedjelju na mrežnoj stranici tjednika Der Spiegela, javlja Hina.

"Divim se kancelarki Merkel zbog njezinih državničkih sposobnosti. No nažalost ona vodi Europu u krivom smjeru", rekao je financijaš i filantrop za tjednik sa sjedištem u Hamburgu.

Soros se u razgovoru zauzeo za "poticanje konjunkture u europskim zemljama zahvaćenim krizom putem ubrizgavanja novca, umjesto da se vlade tjera na štednju". "U protivnom ćemo ponoviti greške koje su Ameriku 1929. gurnule u veliku krizu. Angela Merkel to ne shvaća", kazao je.

Po pisanju njemačkog časopisa, Soros ne odobrava ni zamisao o uključivanju Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) u rješavanje krize. "Europa bi morala biti kadra sama riješiti svoje probleme", ocijenio je.

Soros misli da odluka o odobravanju zajmova za financijsku pomoć Grčkoj, isključivo uz visoke kamate, nije bila dobra. "Zato se zemlja danas više ne može spasiti, a ista stvar će se dogoditi Italiji strpamo li je u luđačku košulju naplate strašnih kamata", upozorava.

Stečaj Grčke potaknuo bi, drži Soros, prelijevanje krize u druge zemlje, zbog čega bi vjerovnici i špekulanti "nahrupili na bankovne šaltere u Italiji i Španjolskoj i tada bi se Europa raspala".

Soros se ipak nada da će Europa opet spasiti Atenu i da se takav scenarij neće dogoditi.

12.02.2012. 13:47:45
Novi komentar
nužno
nužno