« Svijet
objavljeno prije 14 godina
LJUBLJANSKI NADBISKUP

Socijalizam je imao i određene pozitivne strane

Ljubljanski nadbiskup Anton Stres smatra da je Marxova teorija otuđenja posebno aktualna danas u vrijeme ekonomske krize

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Karl Marx

,

socijalizam

,

Anton Stres

"Marxova teorija o otuđenom čovjeku i danas mi se čini aktualnom, posebno zato jer Marx govori da čovjek postaje rob kapitala kad novac umjesto sredstvo kojim se koristi postane glavni cilj njegova djelovanja", rekao je Stres u ekskluzivnom razgovoru za internetski portal "Siol".

"Isus u Evanđelju često upozorava na opasnosti koje donosi bogatstvo. To doživljavamo i danas. Ljudi imaju mnogo toga, ali to ne znači da su zato sretni", kazao je ljubljanski nadbiskup i mitropolit Anton Stres.

U vrijeme kad je crkva nakon II. Vatikanskog koncila zagovarala dijalog s tadašnjim komunističkim režimima i savjetovala proučavanje marksističke teorije, Stres je doktorirao iz teologije dizertacijom "Razvoj shvaćanja pojma religije u poratnoj Jugoslaviji", dok je doktorat iz filozofije branio radom "Pojam slobode kod Hegela i Marxova interpretacija slobode".

"Marksizam je tada bio državna religija, no socijalizam kao jedna vrsta humanizma imao je i određene pozitivne strane", rekao je Stres, dodavši da je Karl Marx stvorio teoriju koja je davala točne dijagnoze, ali je s druge strane nudila vrlo upitne lijekove za društvene bolesti. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 14:44:23
Novi komentar
nužno
nužno