« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Société Générale priznao manjkav sustav nadzora

Banka postojećim dioničarima prodaje dionice s popustom
Banka postojećim dioničarima prodaje dionice s popustom
Više o

Societe Generale

Société Générale potvrdio je gubitak u poslovanju u četvrtom tromjesečju u iznosu 3,35 milijardi eura, no poslovnu je godinu ipak završio s dobiti.

U internom izvješću po prvi se put ustvrdilo kako bi bolji sustav nadzora spriječio skupa klađenja trgovca dionicama na burzama Jeromea Kerviela. Izvršni direktor Daniel Bouton za Reuters je izjavio kako je francuska banka odlučna prebroditi oluju kao samostalna banka, unatoč izvješćima o mogućoj ponudi s kojom bi joj mogao pristupiti dugogodišnji najveći konkurent BNP Paribas.

Unatoč svemuGodišnja neto dobit banke unatoč gubicima proizašlim iz neovlaštenog trgovanja Jeromea Kerviela i posljedicama krize hipotekarnih kredita, dosegnula 947 je milijuna eura. 

Neto dobit u 2007. je smanjena za 82 posto u odnosu na godinu ranije, zahvaljujući golemim gubicima, prouzročenim, kako stoji u izvješću, ‘neodobrenim i prikrivenim tržišnim aktivnostima’.

Kerviel se nalazi u pritvoru a protiv njega se vodi istraga zbog falsificiranja dokumenata, zloupotrebe računala i izigranog povjerenja. Optužbe o prijevari su odbačene.
Kako bi pokrila te gubitke i nadoknadila 2 milijarde eura težak otpis imovine, Société Générale je objavio emisiju prava u vrijednosti 5,5 milijardi eura te započeo u četvrtak s prodajom dionica uz veliki popust postojećim dioničarima. (Hina) 

22.02.2008. 02:25:15
Novi komentar
nužno
nužno