« Svijet
objavljeno prije 8 godina
KRAJ?

Snowden između azila i amnestije

Što će se dogoditi sa Edwardom Snowdenom nakon jednogodišnjeg azila u Rusiji? Očito je pregovarao o povratku u SAD, ali kriza u Ukrajini ne ostavlja Obami puno manevarskog prostora.

Što će biti sa Snowdenom
Što će biti sa Snowdenom (Arhiva)
Više o

SAD

,

Rusija

,

azil

,

amnestija

,

Edward Snowden

,

ukrajinska kriza

S obzirom na velike napetosti koje vladaju u američko-ruskim odnosima, slučaj Snowden sigurno nije visoko na popisu prioriteta američkog predsjednika Obame. Nerealno je njegovo izručenje, kao i mogućnost dobrovoljnog povratka, o čemu se uvijek iznova raspravlja u političkim krugovima u Washingtonu. Nedavno je njemački savezni ministar pravosuđa Heiko Maas bivšem suradniku Američke agencije za sigurnost NSA preporučio nagodbu s američkom vladom o uvjetima povratka u SAD. Konačno, neće valjda cijeli život samo tražiti azil od jedne do druge države. Čak su i neki američki mediji, poput ABC-a, citirali ministra pravosuđa, prilično nepoznatog u Njemačkoj.

"Postoji izreka: Nikad ne reci nikad. Ipak mislim da je vjerojatnost da se Snowden jednoga dana vrati u SAD, vrlo mala", izjavio je za DW stručnjak za tajne službe Ken Gude, suradnik Centra za američki napredak. Ni zastupnik u Kongresu iz Republikanske stranke Charlie Dent ne računa na to da će se Snowden vratiti. On čak kaže i da sumnja da bi američka vlada bila u stanju voditi s njim ozbiljne pregovore.

Pregovori: da ili ne?

Ken Gude smatra kako su se, ako ništa, početkom godine na ovu temu vodili ozbiljni razgovori između Snowdenovih predstavnika i Obamine administracije. "U SAD se otvoreno raspravlja o tome udovoljiti Snowdenovom zahtjevu za amnestiju kako bi se vratio u zemlju ili ne", tvrdi Gude. Čak je i NSA lansirala informaciju da je zainteresirana za razgovore sa Snowdenom. "Najveći motiv toga je da NSA, ni godinu dana nakon objavljivanja tajnih dokumenata, još nema pregled što je sve Snowden ponio sa sobom", kaže Gude i tako demantira najnovije medijske izvještaje po kojima NSA nema interes sklopiti posao sa Snowdenom, jer su njegove informacije s vremenom izgubile vrijednost.

Trenutno Snowden čeka na pismo Kremlja. Prije nekoliko tjedana on je podnio zahtjev za produljenje azila u Rusiji. 31. srpnja istječe njegova dozvola boravka u ovoj zemlji. Gotovo da nema sumnje da će odgovor na njegovu molbu biti pozitivan.Iako je jasno da je Snowden većinu dokumenata odnosno informacija pustio u opticaj, za NSA bi bilo dragocjeno saznati, koje je sve informacije dao drugima na uvid", smatra Ken Gude. "Te informacije bi za njega mogle biti važne u pregovorima koje bude vodio s američkom vladom. Ali u osnovi on nema jaku pregovaračku poziciju i potpuno je nemoguće da bi mogao biti amnestiran."

Republikanci traže energičniji istup Obame

Zastupik u Kongresu Charlie Dent zatražio je od Obame u razgovoru za DW energičniji istup prema Rusiji. Težina prijestupa bivšeg suradnika NSA-a Snowdena opravdava novi pokušaj s ciljem njegovog izručenja.

Ken Gude iz Centra za američki napredak kaže da je odluka o Snowdenovom krivičnom gonjenju u rukama izvršnih vlasti i dodaje: "Ministar pravosuđa bi morao donijeti odluku takve težine i naravno da američki predsjednik u svemu igra važnu ulogu.""Njegovim otkrićima su Sjedinjene Američke Države posramljene i ponižene, prije svega u Njemačkoj", istakao je Dent i dodao: "Isto tako je važno imati na umu da je Snoweden odao brojne tajne o našoj vojnoj sposobnosti i time ugrozio naše vojnike širom svijeta."

Loša strana takve odluke bi za Snowdena bila u tome što ona ne bi imala obvezujući karakter za iduće vlade, koje dođu na vlast. Jedini način da se to izbjegne je pomilovanje od strane američkog predsjednika. No, realno gledano, Obamino pomilovanje je nezamislivo.

Medijsko zanimanje u granicama

Onaj tko bude očekivao da će se američki mediji baviti Snowdenom, načekat će se.

Snowden međutim ipak zna kako na sebe skrenuti pažnju. Najnovija otkrića on, u različitim vremenskim razmacima, plasira u Washington Postu, britanskom Guardianu ili njemačkom političkom magazinu Der Spiegel. "Prije nekoliko tjedana je otkrio da se prate vodeći predstavnici muslimanskih organizacija u SAD-u", kaže Gude. To je naišlo na veliko zanimanje. A prije nekoliko dana je Snowden, u svom intervjuu za Guardian, ispričao da njegove mlade kolege jedni drugima šalju raznorazne slobodne sličice, na koje nailaze prilikom pretrage E-mailova.

Ovim otkrićem je Snowden dospio čak i u američke tabloide.Zastupik u Kongresu Dent, koji njeguje dobre odnose s Njemačkom i njenim političarima smatra da nije riječ o nezainteresiranosti Amerikanaca i pojašnjava: "Irak je gotovo pregažen, u Siriji ne prestaje uzajamno ubijanje, oboren je malezijski zrakoplov. Nije riječ o tome da Amerikance ne zanima NSA, ali ta tema je u utrci s drugim dramatičnim događajima u svijetu", kaže Dent.

Piše: Gero Schließ/Zorica Ilic/DW
31.07.2014. 18:19:00
Novi komentar
nužno
nužno