« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZIMSKE RADOSTI

Snijeg i mećava uzrokuju kaos na cestama

Toplo se obucite, oboružajte dobrim živcima, a na put ne krećite bez zimske opreme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimas / Cropix)
Više o

Gorski Kotar

,

stanje na cestama

,

snijeg u Zagrebu

,

orkanska bura

,

pada snijeg

U nizinama se očekuje 10-30 cm novog snijega, a u gorju ponegdje do 50 cm. Temperatura u unutrašnjosti bit će uglavnom između -5 i -0, na sjevernom Jadranu od 0 do 5, a u Dalmaciji od 6 do 11°C.

Snijeg otežava promet u Slavoniji, Istri, Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj, te mjestimice u Hrvatskom primorju dok u priobalju puše jaka do orkanska bura. Moguća je i poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, te odroni zemlje i kamenja na dionicama kroz gorja. HAK savjetuje vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme (preporuka je zimske gume), te ako je moguće odgode putovanja.

Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na relacijama iz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju i Dalmaciji, te obrnuto, a zbog velikog broja teretnih vozila na odmorištima uz autocestu A6 Rijeka-Zagreb zabrana je prometa od čvora Lučko prema Karlovcu te na staroj karlovačkoj cesti. Zbog nanosa snijega zatvoren je ulaz na autocestu A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Vrata.

Zbog nekoliko prometnih nesreća i nepovoljnih vremenskih uvjeta na autocesti A1, dionicom od Zagreba do Karlovca u oba smjera prometuje se otežano. Vozače molimo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Za sav promet zatvorene su:
- dionice državne ceste D 1, Gračac-Knin i Korenica-Pećane (za ovu dionicu postoji obilazak: Korenica-Bunić-Debelo Brdo-Pećane),
- dionica Jadranske magistrale: Bakar- Senj-Sveta Marija Magdalena (D 8),
- državna cesta D 25 Gospić-Karlobag,
- dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica. Obilazak za sve (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama), uz obaveznu zimsku opremu, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27)
- Krčki most
- A 7 Orehovica-Sv.Kuzam

Samo za osobna vozila otvorene su državne ceste: D 54 Maslenica-Zaton Obrovački (D 8) Paški most te D500 Čepić-Šušnjevica.

Na dionici autoceste A 6 Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Delnica, zabrana je prometovanja za teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnog vjetra.

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu:

Gorski kotar i Hrvatsko primorje:
- na autocesti A 6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Bosiljeva 1,
- D 3 na „staroj" cesti kroz Gorski kotar (dionica Zdihovo-Delnice), te na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama, kao i u zaleđu Crikvenice i Novog Vinodolskog (ŽC 5094 Jasenak-Novi Vinodolski) te u općinama Viškovo, Klana, Matulji, Opatija, Lovran, Mošć. Draga, zaleđe Bakra i Kraljevice, Rijeci te otoku Krku.
- D8 Bakar-N. Vinodolski-Senj
- na otoku Cresu
ŽC 5030 Platak
ŽC 5032 G.Jelenje-Crni Lug

Lika i Zadarska županija:
D 1 na Ličkoj magistrali, Karlovac-Gračac,
D 23 Kapela-Žuta Lokva-Senj,
D 25 Korenica-Lički Osik,
D 27 Gračac-Zaton Obrovački,
D 42 Josipdol-Poljanak,
D 50 Žuta Lokva-Gospić-Gračac,
D 52 Špilnik-Korenica,
D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo,
D 504 Ličko Petrovo Selo-Prijeboj,
D 522 Udbina-Gornja Ploča,
D 218 GP Užljebić-Donji Lapac-Srb, a dionica Srb-Otrić (D 218) i D 506 Dobroselo-Mazin zatvorene su za sav promet.

SREDIŠNJA HRVATSKA i SLAVONIJA:
A2 Zagreb-Macelj te sve ceste na području Varaždinske, Koprivničko-križevačke Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko- podravske županija i Požeško-slavonske županije. Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet.

ISTRA:
B8 tunel Učka-čvor Cerovlje

Zbog klizišta, za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC 6228 u Slanom, promet je preusmjeren na Jadransku magistralu (D 8).

Zbog vode na kolniku državnom cestom D 47 Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani, prometuju samo osobna vozila i autobusi.

Zbog radova na riječkoj obilaznici od čvora Orehovica do tunela „Trsat" (smjer Istra-Rupa ) promet teče usporeno, uz privremenu prometnu signalizaciju.

ZAGREB:
U Zagrebu, zbog radova na mostu Mladosti, u smjeru Novog Zagreba, zatvoren je jedan trak (od BP INA), upozoravamo vozače da se na vrijeme prestroje, kako bi se izbjegle dodatne gužve.


10.03.2010. 07:04:57
Novi komentar
nužno
nužno