« Svijet
objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan
EU

Snažna solidarnost s Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tijekom boravka u Bruxellesu htio pridobiti još veću podršku EU-a njegovoj zemlji. Je li u tome uspio?

Europa uz Ukrajinu
Europa uz Ukrajinu (Arhiva)
Više o

EU

,

Ukrajina

,

Solidarnost

„Ukrajina će biti članica EU-a. Pobjednička Ukrajina", rekao je Volodimir Zelenski za govornicom Europskog parlamenta. To će također biti pobjeda za EU, dodao je. Pred dobro popunjenom plenarnom dvoranom u Bruxellesu, predsjednik Ukrajine se zakleo na zajedničku obranu europskih vrijednosti od, kako je rekao, ruskog diktatora, koji hoće uništiti upravo te vrijednosti. „Ovo je naša Europa. Ovo je naš način života. Za Ukrajinu je ovo kao povratak kući", rekao je Zelenski zastupnicima, misleći na proces pristupanja EU-a koji je u tijeku.

Naravno, predsjednik Ukrajine je zahvalio zastupnicima i svim Europljanima na povijesno jedinstvenoj podršci toj napaćenoj državi.

Zastupnice i zastupnici su na to reagirali višeminutnim aplauzom. „Ovaj aplauz nije za mene, već za sve vas", rekao je dirnuti Volodimir Zelenskij, misleći na sve Europljane. „Europa će postojati sve dok smo zajedno", rekao je Zelenski i pozvao sve članice i članove EU-parlamenta da posjete Ukrajinu.

Metsola traži rakete većeg dometa i borbene avione

Predsjednica parlamenta EU-a Roberta Metsola je rekla da je mjesto Ukrajine u EU-u. Rekla je i ono što Volodimir Selenski nije izričito tražio - djelima Europljana mora se dodati priznanje žrtvi Ukrajine, i to „kroz najbrži mogući proces pridruživanja EU-u, uz više vojne pomoći."

Sljedeći korak za članice EU-a je isporuka raketa većeg dometa i borbeni avioni, rekla je ona. 27 šefova i šefica država i vlada EU-a sigurno je čulo taj Metsolin zahtjev, ali na njihovom popodnevnom samitu nije bilo konkretnih obećanja.

Zelenski: „Ne idem kući praznih ruku"

Na pitanje novinara o ishodu samita, Zelenski je rekao da je zahvalan na uvjeravanjima da će EU stajati uz Ukrajinu dok ona ne pobijedi.

O borbenim avionima će se još diskutirati. Rad na tome se nastavlja. Ne može o svemu govoriti javno, jer naravno Rusija uvijek sluša, dodao je: „Dobio sam konkretne signale koje sada moramo pretočiti u praktične odluke", rekao je Zelenski i napomenuo: „Ne mogu sebi priuštiti da se vratim kući bez konkretnih obećanja".

Von der Leyen: Impresivan napredak u trenutnoj situaciji

Šefica Komisije EU-a Ursula von der Leyen bila je malo konkretnija. Ona je obećala da će deseti paket sankcija Rusiji, koji je u pripremi, obuhvatiti mjere protiv ruskih propagandista  - a to je Zelenski izričito zahtijevao.

Von der Leyen je ostavila otvorenim hoće li se ispuniti želja Ukrajine da ove godine počnu pristupni pregovore s EU-om. To ovisi od napretka koji Ukrajina ostvaruje u reformama. Dosadašnji koraci su „vrlo impresivni" u trenutnoj ratnoj situaciji. Nadamo se da će takozvani „Izvještaj o napretku" na jesen biti pozitivan, ne postoji „rigidni raspored", dodala je.

Kancelar Olaf Scholz se izjasnio za brz proces. To ne bi smjelo opet potrajati 20 godina, kao kod država zapadnog Balkana, kojima je članstvo obećano na samitu u Solunu 2003.. podsjetio je on.

Za sada nema tribunala za ruske ratne zločine

Samit EU-a nije direktno podržao Tribunal za ratne zločine za osumnjičene ruske počinitelje na koji su pozvali Ukrajina i parlament EU-a.

„Uvjeravam Vas, Volodimire, da imamo političku volju da počinitelje pozovemo na odgovornost", rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom. „Naći ćemo načina". Pri Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu prvo se treba uspostaviti specijalni istražni centar.

Orban nije aplaudirao, Meloni kritizirala Macrona

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel opisao je raspoloženje tijekom ovog izvanrednog samita sa zemljom koja se bori protiv Rusije kao „vrlo emotivno". 26 šefova i šefica država i vlada je pljeskalo kada se pojavio Volodimir Zelenski.

Samo je mađarski premijer Viktor Orban izgledao kao skamenjen i nije aplaudirao. Orban i dalje ima relativno dobre odnose s ruskim predsjednikom. Mađarska nastavlja kupovati energiju od Rusije i s ruskom kompanijom gradi novu nuklearnu elektranu.

A talijanska premijerka, radikalna desničarka Giorgia Meloni kritizirala je sinoćnji sastanak Emanuela Macrona i kancelara Olafa Scholza sa Zelenskim u Elizejskoj palači  - rekavši da je bio „neprikladan". „Mislim da je naše jedinstvo naša snaga", a prije samita u Bruxellesu, kolega Macron je, vjerojatno prije svega iz unutarnjih političkih motiva, organizirao vizualno moćan sastanak u Parizu, smatra ona.

Turneja zahvalnosti

Zelenski je svoju europsku turneju započeo u Velikoj Britaniji, a zatim je preko Pariza stigao u Bruxelles. Zelenski je nešto prije Božića 2022. posjetio SAD i Poljsku. Prema navodima diplomata EU-a, raspored turneja otprilike odražava udio isporuka oružja tih zemalja. SAD je daleko najveći dobavljač oružja Ukrajini, slijede Velika Britanija, Njemačka, Poljska i Francuska. Italija je tek na 8. mjestu.

Kancelar Scholz odbacio je kritike o navodnom njemačkom oklijevanju u isporuci oružja. „Brzi smo", rekao je Scholz, ističući da je unutar EU-a, Nemačka najveći opskrbljivač naoružanja ukrajinske vojske.

Predsjednik Zelenski se u međuvremenu vratio u Kijev. U znak europske solidarnosti, poslao je spasilačke timove iz Ukrajine u Tursku. Korak koji do sada nisu učinile ni sve članice EU. „Ovo je pravi europski duh", pohvalila je gosta iz Ukrajine predsjednica parlamenta EU-a Roberta Metsola

Piše: Bernd Riegert/DW
10.02.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno