« Život
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
HEHE!

Smijte se na vlastiti račun, to je - genijalno!

pokazalo se kako smijanje na vlastiti račun zapravo pokazuje višu razinu psihološke dobrobiti koja uključuje sreću i društvenost

Možete li se šaliti na vlastiti račun
Možete li se šaliti na vlastiti račun (Arhiva)
Više o

smijanje

,

smisao za humor

Smisao za humor vrlo je važna stvar u životu, no jedan je aspekt posebno zanimljiv - sposobnost smijanja na vlastiti račun.

Naime, znanstvenici su utvrdili kako ljudi koji sebe ne shvaćaju preozbiljno pridonose vlastitoj psihičkog dobrobiti.

Kada čujemo nekoga tko se šali na vlastiti račun često pomislimo kako to radi da bi prikrio neke svoje nesigurnosti, No, nedavna studija je pokazala kako je slučaj upravo suprotan i da su oni koji se šale na svoj račun sretniji i samopozdaniji, piše Independent.

Centar za um, mozak i ponašanje sveučilišta Granada odlučio je istražiti različite vrste humora kako bi odredio njihovu povezanost s ljutnjom. Pet različiti studija, koje su objavljene u magazinu Personality and Individual Differences, uključivale su 1060 Španjolaca starosti od 18 do 65 godina. Uz pomoć španjolske verzije humorističnog upitnika koji je kreiran 2003. godine analizirane su različite vrste humora.

Jedan od važnijih rezultata studije bila je činjenica da humor na vlastiti račun nema negativne konotacije. Točnije, pokazalo se kako smijanje na vlastiti račun zapravo pokazuje višu razinu psihološke dobrobiti koja uključuje sreću i društvenost.

Također, studija je pokazala kako pričanje viceva ili priča za koje znamo da će većini biti smiješne pomažu jačanje društvenih veza.

Smijanje na vlastiti račun ljudima pomaže da lakše prežive neugodne situacije, ali su uočene i neke loše strane istog koje ukazuju na potiskivanja gnjeva i ljutnje. Znanstvenici su zaključili kako je potrebno napraviti dodatne studije kako bi se uistinu razumijela kompleksnost upotrebe humora na vlastiti na račun.

16.02.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno