« Kultura
objavljeno prije 6 mjeseci i 19 dana
OSVRT

Smeđe crveni svijet Mladena Žunjića

Uz izrazitu dekorativnost ulja i akrila eksplozivnog kolora, doista je riječ o kolorističkoj erupciji na većini slika u cijelom opusu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Pelikan)
Više o

Mladen Žunjić

,

osvrt

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

Mladen Žunjić, suvremeni hrvatski likovni umjetnik i slikar autor je kompleksnog i obimnog opusa, najčešće ulja i akrila na velikom formatu, uglavnom nefigurativnog izraza, ovih je dana predstavio novi niz slika u zanimljivoj kombinaciji smeđe i crvene boje, kontrolirajuću smeđu boju uz povremenu nazočnost crvene.

Žunjić u svojim likovnim istraživanjima uvijek ide do kraja, sve dok ne ogoli motiv i iskuša sve kolorističke mogućnosti, nastojeći doprijetri do suštine odabranoga motiva.

I u ovom nizu slika Žunjića najprije zanimaju najprije velike plohe dominirajuće boje, različito oblikovane, energetski uvijek snažne i napete, iznad kojih ili unutar istih se kovitlaju otisci, znakovi crvenkastih tragova, lebdeći oblici, puno mirniji, staloženiji,posve određeni, oni ne lutaju, znaju svoje mjesto, znaju svoj značaj na ovim slikama.

Smeđa boja natkriva, prekriva i mrlje i veće površine, cijeli je sustav povezan u jedinstvenu životnu cjelinu, čvrstu i nepopustljivu dominantnu boju.

Ovaj je niz nešto manje vibrantan, njegova pokretljivost je vrlo vidljiva, no energija je na nižoj razini, primirenija, iako se cijela kompozicija neprestane kreće,kovitla, okreće, mijenja pravac i oblik.

Uz izrazitu dekorativnost ulja i akrila eksplozivnog kolora, doista je riječ o kolorističkoj erupciji na većini slika u cijelom opusu, Žunjićeve slike redovito zaokupljaju pozornost promatrača koji se, s raznolikom uspješnošću trudi doprijeti do ključa za razumijevanje simbolike.

I ovaj niz slika nosi sve poznate i prepoznatljive karakteristike Žunjićeva slikarstva, dinamičnost i superiorni kolor, doista, njegove slike nisu dosadne, u njima se ocrtava život, snaga, emocije, pokret, nezaustavljivost i nelimitiranost svijeta koja nastava njegove velike formate.

Moguće je da Žunjić skoro prijeđe i na još veće formate ali jednako tako se povremeno u svom istraživanju može okrenuti i manjim formatima, nastojeći još više produbiti svoju potragu za onom jedinstvenom slikom, najboljim djelom cijeloga opusa jednoga slikarskog života.

Piše: Miroslav Pelikan
30.03.2019. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno