« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
GORI SMETLIŠTE

Smeće u Napulju opet stvara probleme

Svima je jasno kako smeće nije reklo svoje zadnje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

požar na smetlištu

,

smeće u Napulju

Na odlagalištu smeća u mjestu Acceri svjeverno od Napulja u noći na srijedu zapaljene su stotine hrpa smeća, a vlasti pretpostavljaju da je riječ o prosvjednoj akciji zbog najave izgradnje novih odlagališta i spalionica smeća.

Vatrogasci su satima gasili požar na odlagalištu za koji se vjeruje da je podmetnut. U okolici Napulja ponovno se bilježe prosvjedi građana zbog odluke talijanske vlade da se izgrade nova odlagališta i spalionice.

Prosvjed nekoliko tisuća ljudi protiv otvaranja deponije u napuljskom predgrađu Chiaianu u utorak pretvorio se u nasilni obračun. Vojnici koji nadziru odlagališta smeća morali su intervenirati kako bi spriječili oko 100 prosvjednika da uđu na područje odlagališta.

Pritom je uhićen bivši gradonačelnik jednog mjesta sjeverno od Napulja, koji je predvodio prosvjednike. U Chiaianu bi se prema planovima trebalo uskladištiti 70.000 tona smeća, a trenutačno traju pripremni radovi kako bi se to omogućilo.

Na istome mjestu izbili su neredi i u svibnju, kad se policija sukobila s mještanima. Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi najavio je niz mjera koje bi omogućile zbrinjavanje smeća.

Mještani su mjesecima onemogućavali pristup odlagalištima, poručujući da ne žele smeće u svome susjedstvu. Kao posljedica toga, u Napulju su se na ulicama gomilale hrpe smeća, koje su u međuvremenu uklonjene. Berlusconi je izjavio da će za rješavanje problema smeća biti potrebne oko tri godine. (hina/metro-portal)

01.10.2008. 15:33:22
Novi komentar
nužno
nužno