« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Smanjuje se broj žalbi na postupke javne nabave

Pozitivan trend rješavanja korupcije konačno je zahvatio i naše gospodarstvo

Mito i korupcija prečesto se vezuju uz javnu nabavu
Mito i korupcija prečesto se vezuju uz javnu nabavu (Andreja Trpčić, CROPIX)
Više o

mito

,

postupak javne nabave

,

Goran Matešić

Pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave smanjuje se broj žalbi pa je tako u 2007. zabilježeno njih 685 (od čega je 90,8 posto riješeno), dok je istodobno broj objava povećan na 16,5 tisuća, što govori o razvitku sustava i transparentnosti javne nabave, rekao je danas predsjednik Komisije Goran Matešić, podnoseći saborskim zastupnicima Izvješće o radu u 2007.

Matešić je naveo da se najveći broj žalbi odnosi na izravne pogodbe što je, kako ocjenjuje, najmanje transparentan postupak i najmanje osigurava načelo tržišne utakmice. Napominjući da su naručitelji ujedno i najveći prekršitelji zakona, upozorio je na nelogičnost da Državna komisija nema podataka o tome koliko su takvi imali nabava.

"U protekloj godini usvojeno je 43 posto žalbi što govori o tome da se žale oni koji su uvjereni da će uspjeti, ali i o stupnju nezakonito provedenih postupaka javne nabave", napomenuo je pohvalivši se da trajanje žalbenog postupka pred Državnom komisijom traje u prosjeku 31 dan, po čemu je jedna od najbržih u usporedbi s državama EU.

Upozorio je, međutim, na sporost upravno-sudske zaštite jer postupci vezani uz javnu nabavu traju tri do četiri godine.

Matešić je pritom naglasio kako se sve kritike i ocjene iz Izvješća odnose na nedostatke ranijeg zakonodavstva i da s time završava ciklus starog Zakona o javnoj nabavi. (metro-portal/hina)

25.09.2008. 14:23:57
Novi komentar
nužno
nužno