« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Smak svijeta u očima umjetnika renesanse

Rekonstrukcija Velikog praska podsjetila na prikaze apokalipse

Fotografija vijesti
Više o

Francis Bacon

,

CERN

,

apokalipsa

,

Veliki prasak

,

LHN

,

Albrecht Dürer

,

Luca Signorelli

Uređaj LHN vrijedan vrtoglavih 9,5 milijardi dolara uspješno je pokrenut iz švicarskog laboratorija CERN, puštanjem protona koji bi trebali rekonstruirati Veliki prasak. Iako nije došlo do apokalipse i nestanka svijeta, pokušajmo zamisliti kako bi izgledalo da svijet doista doživi kraj. Umjetnici su se rasipali maštom kako bi vizualno dočarali svoje viđenje završetka svijeta.

Vatrena kiša

Ako ste kršćanin, slijedi vam Veliki sud s Isusom u Kraljevstvu nebeskom pa ukoliko ste činili dobro idete u raj, a oni prokleti bit će povučeni u pakao. U srednjovjekovnoj umjetnosti fizika tog događaja mnogo je nejasnija od teologije. Jedan od trijumfa renesansne umjetnosti je davanje fizičke stvarnosti apokalipsi.

Vjerojatno jedan od prvih umjetnika koji je to dobro prikazao jest Albrecht Dürer, ilustriravši krajem 15. stoljeća svojim drvorezima Apokalipsu sv. Ivana.

U njegovoj smjelo prikazanoj viziji gotovo je opipljivo kako bi stvarno bilo kada bi svijet nestao - anđeli koji lebde iznad vrtoglavih krajolika i ljudi kako drhte ispod vatrene kiše... U djelima Luce Signorellija ‘Posljednji dani’, koja su nastala početkom 16. stoljeća a nalaze se u katedrali u Orvietu, vide se nage duše koje čekaju da im bude suđeno.

Ako ste kršćanin, umjetnost iz prošlosti nudi neki mir. Da se svemir sutra počne sužavati, s vjerskog gledišta bio bi to blagoslov. No gledajući iz nekog drugog kuta, možete zamisliti crnu sjenu koja izlazi iz slike Francisa Bacona poput glasnika iz pakla.

Jeziva vizija

Ima nešto doista jezivo u toj Signorellijevoj viziji kraja svijeta, iako renesansni umjetnici koji su prikazivali apokalipsu nisu bili pesimistični. Oni su vjerovali kako je destrukcija života koji poznajemo nužan uvod u uspon novog Jeruzalema. Ako ste kršćanin, umjetnost iz prošlosti nudi neki mir. Da se svemir sutra počne sužavati, s vjerskog gledišta bio bi to blagoslov. No gledajući iz nekog drugog kuta, možete zamisliti crnu sjenu koja izlazi iz slike Francisa Bacona poput glasnika iz pakla. Tko zna kakav će sutra biti dan...

Piše: Piše: Livia Čveljo
12.09.2008. 01:26:59
Novi komentar
nužno
nužno