« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
MEĐUCRKVENE KRITIKE

Slovenski biskupi reagirali na izjavu komisije Iustitia et pax

Duhovno vodstvo susjedne države hrvatskim kolegama je poručilo kako se nema nadležnosti miješati u politiku i rješavati državne sporove

Anton Stres, mariborski nadbiskup
Anton Stres, mariborski nadbiskup (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Iustitia et pax

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

,

Slovenska biskupska konferencija

,

Anton Stres

Rješenje za slovensko-hrvatsku granicu trebalo bi biti "pravedno", kako granični prijepor u budućnosti "ne bi bio povod za međusobne prijepore" te da posluži i kao "osnova za jačanje prijateljskog suživota, suradnje i susjedstva", istaknula je u ponedjeljak u izjavi za javnost Komisija za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije.

Kako se navodi u izjavi koju su prenijeli mediji, predsjednik te komisije mariborski nadbiskup Anton Stres u subotu je uputio pismo predsjedniku komisije "Iustitia et pax" HBK, a njime je izrazio "žaljenje" zbog stajališta u izjavi hrvatskih biskupa, odnosno spomenute komisije, o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporazumu.

Kako se navodi u priopćenju o Stresovu pismu, u njemu je naglašeno da je načelo pravednosti iznad načela puke legalnosti. Pritom slovenski biskupi podsjećaju na govor pape Benedikta XVI. u Ujedinjenim narodima 18. travnja prošle godine. U njemu je, navodi slovenska komisija, poglavar Katoličke crkve upozorio na "spornost nadmoći načela legalnosti nad načelom pravednosti".

Stres je uz to hrvatskim biskupima poručio da slovenska komisija nema nadležnosti da se uključi u rješavanje slovensko-hrvatskog prijepora i traženje konkretnih rješenja. Međutim izrazio je "očekivanje i zahtjev" da granica bude "pravedna" kako granični prijepor ne bi bio povod za međusobne prijepore u budućnosti, nego da se nađe rješenje koje će biti osnova za suživot, suradnju i susjedstvo. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 18:51:39
Novi komentar
nužno
nužno