« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
MATEJ LAHOVNIK:

Slovenska vlada u travnju je bila pred raspadom

Vladu su žestoko podijelile rasprave o pitanju tajkunske privatizacije Igora Bavčara i Boška Šrota

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

slovenska vlada

,

privatizacija

,

Pivovarna Laško

,

Boško Šrot

,

Ljubljanska banka

,

Matej Lahovnik

,

Nova Ljubljanska banka

,

Borut Pahor

,

Igor Bavčar

,

tajkuni

,

Istrabenz

,

Nova kreditna banka Maribor

,

Mercator

Slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik u petak je za ljubljanski list Dnevnik izjavio kako je vlada premijera Boruta Pahora ovoga proljeća žestoko podijelila glede pitanja tajkunske privatizacije te joj je prijetio raspad.

"Koalicija nikad nije bila tako blizu raspada, a vjerojatno se to neće ni ponoviti", rekao je Lahovnik, govoreći o sjendici na kojoj se raspravljalo o tzv. tajkunskoj privatizaciji i velikim bankovnim dugovima najpoznatijih slovenskih tajkuna, Igora Bavčara i Boška Šrota koji su donedavno bili na čelu uprava Istrabenza i Pivovarne Laško.

Navedeni dvojac pokušao je provesti menadžersku privatizaciju i tako uz učinak gospodarske i financijske krize ugrozili poslovanje tvrtki koje dominiraju slovenskom industrijom pića, energetikom i turizmom.

Lahovnik, koji je član stranke Zares, druge najjače stranke u Pahorovoj četvorostranačkoj koaliciji, izjavio je da je na sjednici zaprijetio ostavkom, kako bi došla do izražaja načelna politika za koju se lijevi centar zauzimao prije izbora, obećavajući da se politika neće miješati u gospodarstvo.

Prijetnja ostavkom došla je nakon što je direktor Ljubljanske banke Bojan Veselinovič kao predstavnik Liberalno-demokratske stranke, koju vodi ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, produljio 130 milijuna teški kredit tajkunu Bošku Šrotu i njegovoj tvrtki koji je već bio dospio.

"Pokazalo se da je moja prijetnja bila na mjestu iako su se banke na početku protivile miješanju u njihove kreditne poslove", rekao je Lahovnik. Podsjetio je da je vlada nakon toga donijela zakon koji je zabranio korištenje kredita državnih banaka i državnih jamstava za tzv. vlasničku konsolidaciju, odnosno menadžerske kredite.

"Meni je nezamislivo da država dokapitalizira Novu Ljubljansku banku i Novu kreditnu banku Maribor, a da one u isto vrijeme u nedogled odgađaju naplatu kredita", rekao je Lahovnik koji je uvjeren kako do tajkunizacije ne bi moglo doći bez starih veza između poduzeća, nadzornih odbora, političara, te pojedinaca iz banaka i drugih financijskih ustanova.

Zbog novog stajališta Pahorove vlade banke su nedavno na temelju hipotekarnog jamstva započele plijeniti dionice Šrotove tvrtke u Pivovarni Laško, Mercatoru i drugim tvrtkama, a isto su već napravile i banke koje su kreditirale Bavčarovu tvrtku Maksima.

Odluku banaka da ponovo preuzmu vlasništvo nad Pivovarnom Laško, Mercatorom i Istrabenzom u četvrtak je podržao i predsjednik države Danilo Tuerk, rekavši da se tako brani poslovni interes banaka, ali i nacionalni interes građana.

Izvor: Hina

14.08.2009. 14:10:50
Novi komentar
nužno
nužno