« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KONTROLA MEDIJA

Slovenska RTV žali se na političke pritiske

Žalbu je potpisalo više od polovice članova programskog vijeća Slovenske radio-televizije.

Više o

Slovenija

,

slovenski parlament

,

kontrola medija

,

čistka

,

Slovenska radio-televizija

,

pritisak na medije

,

politički pritisak

,

Majda Širca

Više od polovice članova programskog vijeća Slovenske radio-televizije u utorak je potpisalo javnu izjavu kojom se žale na politički pritisak članova vladajuće koalicije.

Članovi programskog vijeća osudili su izjave članova slovenske vladajuće koalicije da bi na javnoj televiziji trebalo izvesti reviziju poslovanja za posljednjih nekoliko godina, te da bi sadašnje vodstvo trebalo razmisliti o ostavci, nazvavši ih "političkim pritiskom" i "pozivom na personalne čistke".

"Upravo u mandatu sadašnjeg vodstva na javnoj televiziji poboljšana je razina informativne pluralnosti i poljuljana politička uniformnost koja je u slovenskim medijima još uvijek prisutna iz nedemokratskih vremena i nasljeđa političke tranzicije", navedeno je među ostalim u izjavi što ju je potpisalo 18 od ukupno 31 člana programskog vijeća, formiranog još u vrijeme ranije vlade Janeza Janše.

Slovenska ministrica kulture Majda Širca nedavno je u parlamentu izjavila da bi sadašnje vodstvo na slovenskoj radio-televiziji moralo razmisliti o svojoj ostavci, kako bi se mogla provesti revizija poslovanja i moguće nepravilnosti.

Parlamentarci stranaka sadašnje vladajuće koalicije lijevog centra oštro su napali vodstvo televizije zbog navodnog pada kvalitete programa i uvođenja emisija ležernog i populističkog sadržaja.

Kako navode članovi vijeća bliski strankama desnog centra, takve izjave i pozivi svjedoče o "eskalaciji" pritisaka na središnju javnu radio-televizijsku ustanovu koja je, smatraju, zadržala kvalitetu programa i solidnu gledanost.

Oni tvrde da je Slovenska radio-televizija proteklih godina poslovala bolje nego u vrijeme kad su vodstvo i članove programskog vijeća postavljale vlade lijevog centra.

Potpisnici izjave navode da se ne boje mogućih nalaza državne revizije o poslovanju radio-televizije, ali da bi "bilo nedopustivo" ako državna revizija počne svoj posao "po političkoj naredbi".

"U tom bi slučaju u pitanje bila dovedena neovisna uloga te ustanove. Zato upozoravamo na mogućnost njene zloporabe u političke svrhe", navode potpisnici izjave, članovi programskog vijeća.

Na kraju, potpisnici tvrde da su političćki motivirane istrage koje su prethodile smjenama već provedene u upravi državnog filmskom fonda i u fondu za pluralizaciju medija kojim također upravlja ministarstvo za kulturu. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 17:26:00
Novi komentar
nužno
nužno