« Svijet
objavljeno prije 11 godina
MOLIM?

Slovenija zatvara tržište rada za Hrvate?

Slovenija će vjerojatno zatvoriti tržište rada za Hrvate na dvije godine

Slovenci nam spuštaju rampu
Slovenci nam spuštaju rampu (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

ulazak u EU

,

tržište rada

,

dvije godine

Kako je u srijedu objavio vladin ured za odnose s javnošću, predviđeno je da vlada zakon uputi na usvajanje parlamentu po hitnom postupku. Prema zakonskom prijedlogu koje je pripremilo ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi, na hrvatske bi se državljane u prijelaznom dvogodišnjem razdoblju do 31. lipnja 2015. primjenjivali propisi koje važe za tražitelje zaposlenja iz država izvan EU-a.

Takav zakonski prijedlog se obrazlaže zaštitom slovenskog tržišta rada na kojemu bi u slučaju velikog priljeva radnika iz Hrvatske moglo doći do poremećaja budući da se ove i iduće godine u Sloveniji očekuju zaoštrene prilike i daljnji porast nezaposlenosti.

Slovenija bi se ovom odlukom pridružila Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Velikoj Britaniji koje su službeno objavile da će uvesti dvogodišnje ograničenje pristupa svojim tržištima rada za hrvatske državljane.

Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli '2+3+2', što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. Nakon ulaska 10 novih članica 2004. te ulaska Bugarske i Rumunjske 2007., većina starih članica EU-a uvela je ograničenja za radnike iz tih zemalja, na dvije ili i na punih sedam godina, a jedino je Švedska tržište rada otvorila svima.

29.05.2013. 22:14:17
Novi komentar
nužno
nužno