« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NISU SAMI KRIVI

Slovenija uložila više amandmana na Swobodino izvješće o Hrvatskoj

Swoboda je zanemario činjenicu da Hrvatska u vrijeme zastoja nije otvorila nijedno poglavlje, a ne samo ona koja je blokirala Slovenija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Hannes Swoboda

Slovenci su uložili više amandmana na nacrt izvješća Hannesa Swobode o napretku Hrvatske, o kojemu će danas raspravljati vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, piše u utorak ljubljansko "Delo".

Riječ je o formulacijama u izvješću iz kojih bi se dalo razumjeti da je lanjski zastoj u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom uzrokovan samo slovenskom blokadom i da je nakon dogovora premijera Boruta Pahora s premijerkom Jadrankom Kosor stvorena mogućnost za otvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

U "relativno zatišje" koje prevladava u odnosima Ljubljane i Zagreba nakon dogovora dvoje premijera sada će se očito umiješati Europski parlament, piše vodeći slovenski list "Delo". U Swobodinu izvješću navodi se kako je Hrvatska "unatoč devetomjesečnom zastoju i svjetskoj ekonomskoj krizi" napredovala na gotovo svim područjima, pri čemu je, ističe list, Swoboda zanemario da u vrijeme zastoja Hrvatska nije otvorila nijedno poglavlje, a ne samo ona što ih je zbog graničnog prijepora zaustavila Ljubljana.

U vanjskopolitičkom odboru Slovenija je "snažno predstavljena" jer u njemu sjede Ivo Vajgl, Zoran Thaler i Alojz Peterle, a sva trojica su nekoć bila ministri vanjskih poslova, Peterle čak i predsjednik vlade, navodi "Delo". List dodaje da su slovenski eurozastupnici preko europskih političkih grupacija u kojima djeluju unijeli amandmane na Swobodin tekst jer žele da se razjasni kako za zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima nije odgovorna samo Slovenija svojom blokadom.

Vajgl se tako u svom amandmanu, piše "Delo", zauzima da se u tekstu odijeli zastoj u pristupnom procesu Hrvatske koji je bio uzrokovan graničnim prijeporom i zastoj zbog ostalih pitanja i kašnjenja reformi u Hrvatskoj. U raspravu na vanjskopolitičkom odboru namjerava se, navodi "Delo", uključiti i eurozastupnik Jelko Kacin, koji je i izvjestitelj za Srbiju.

Prijedlog Swobodine rezolucije govori i da je arbitražni sporazum omogućio otvaranje svih preostalih pristupnih poglavlja Hrvatske i brz napredak u pregovorima, no to je, navodi slovenski list, "samo djelomice točno".

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u Bruxellesu u ponedjeljak da se još traže rješenja za poglavlja ribarstvo i okoliš i da se nada kako bi problem mogao biti riješen do iduće pristupne konferencije koju španjolsko predsjedništvo planira za 19. veljače, piše list. Dodaje se kako "četiri članice na čelu s Nizozemskom" i dalje blokiraju neka poglavlja vezana za pitanja suradnje s Haškim sudom i privatizacije brodogradilišta. Vajgl se zato zauzima da se u deklaraciji umjesto formulacije "otvaranje svih preostalih poglavlja" upotrijebi formulacija "otvaranje idućih poglavlja", piše "Delo". (hina/metro-portal)

26.01.2010. 12:42:42
Novi komentar
nužno
nužno