« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

‘Slovenija sramoti Europsku uniju’

APA napala slovensku diplomaciju

Meta napada bio je ministar Rupel zbog činjenice da je u javnost procurio razgovor američkih i slovenskih diplomata o Kosovu
Meta napada bio je ministar Rupel zbog činjenice da je u javnost procurio razgovor američkih i slovenskih diplomata o Kosovu (Reuters)
Više o

Europska unija

,

Slovenija

U osvrtu austrijske novinske agencije APA, objavljenom jučer, slovensko predsjedanje Europskom unijom  nazvano je ‘potpunom blamažom’. Ovo je već drugi put nakon slovenskog preuzimanja predsjedanja Europskom unijom da APA žestoko kritizira slovensku diplomaciju.

Činjenicu da su novine prošloga tjedna objavile dokument o razgovorima između američkih i slovenskih diplomata o tome kada će Kosovo proglasiti neovisnost i tko će je prvi priznati, austrijska novinska agencija smatra neugodnom, tim više što se u dokumentu ‘ne prepoznaje samostalna linija Europske unije u pitanju Kosova, nego njezina suprotnost’.

- Slovenski su vodeći političari već prvih dana na kormilu EU nepromišljenim izjavama doveli u neugodnu situaciju Europsku komisiju, kao i prijašnje predsjedatelje Njemačku i Portugal, a približavanje Hrvatske i Srbije Europskoj uniji, koje je Ljubljana proglasila prioritetom, ostalo je bez rezultata - piše APA.

Istraga vodi do Rupela?Istragu pokrenutu u ministrastvu vanjskih poslova  kako bi se pronašao krivac za objavljivanje razgovora o tome kada će Kosovo proglasiti neovisnost, javnost smatra nepotrebnom. Diplomat Ivo Vajgl tvrdi da je jedini krivac Dimitrij Rupel.

- Sada je pak objavljen dokument koji bi mogao zadati smrtni udarac slovenskom predsjedanju - upozorava agencija. Prenose se i ocjene političkih promatrača koji smatraju da ‘političke nježnosti’ između Ljubljane i Washingtona ‘nisu iznenađenje’, jer je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel poznat kao ‘uvjereni transatlantičar’, čak i protiv volje vlastite vlade.

U Beogradu se smiju tom dokumentu - piše APA, navodeći riječi srbijanskoga ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji je izjavio kako je EU ‘na tužan način postala šahovska figura u igri oko Kosova’.

Piše: HINA
28.01.2008. 22:42:31
Novi komentar
nužno
nužno