« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NOVA GRIPA

Slovenija se priprema za jesensku pandemiju

Zdravstvene organizacije u susjednoj državi na jesen očekuju šest do osam tjedana zaraze kojom će biti pogođena četvrtina Slovenaca

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

pandemija

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

U Sloveniji je do sada zabilježeno 150 slučajeva nove gripe N1H1, a zdravstvene ustanove pripremaju se za izbijanje nove pandemije na jesen. Pretpostavka je da će oboljeti četvrtina stanovništva, od čega će jedan posto, odnosno oko 5.000, trebati hospitalizaciju.

"Kalkulacije su različite, ali se pretpostavlja da će oboljeti četvrtina, odnosno 500.000 stanovnika, od čega će 5.000 biti hospitalizirano, od toga 500 na odjelima za intenzivnu njegu", navela je u vezi s pripremama na očekivani pandemijski val Brigita Drnovšek Olup, direktorica ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra.

Epidemija se najavljuje za jesen, odnosno zimu i trajat će šest do osam tjedana, a vrhunac bi mogla dostići u listopadu ili prosincu, a budemo li imali sreće u siječnju iduće godine, izjavila je Drnovšek Olup.

Cijepljenje protiv nove gripe počet će čim u zemlju stigne naručeno cjepivo, a prednost će imati zdravstveni radnici koji će se cijepiti besplatno. U izradi je pandemijski plan za najveću slovensku zdravstvenu ustanovu, kako bi se što učinkovitije provela izolacija potencijalnih oboljelih, a od države je zatražena nabava dodatnih postelja, respiratora i drugih materijala za kojima će u vrijeme pandemije biti veća potreba.

Izvor: Hina

05.08.2009. 16:14:19
Novi komentar
nužno
nužno