« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
na zapadu svašta novo

Slovenija izjednačuje istospolnu zajednicu s heteroseksualnom

Slovenski liberali nastoje ukloniti razlike u poimanju prava homoseksualnih i heteroseksualnih parova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

homoseksualni brakovi

,

legalizacija istospolnih brakova

,

obiteljski zakon Slovenija

,

istospolne zajednice

,

prava istospolnih zajednica

Ministarstvo za rad, obitelj i socijalna pitanja Slovenije predstavilo je novi prijedlog Obiteljskog zakona kojim Liberalna demokracija Slovenije, jedna od stranaka u koaliciji trenutne slovenske vlade, želi postići izjednačavanje istospolnih zajednica s heteroseksualnima od institucije braka do posvajanja djece.

Prema riječima slovenske ministrice unutarnjih poslova, Katarine Kresal, postoji mogućnost da novi slovenski obiteljski zakon uđe u hitnu proceduru.

Promijenit će se definiranje zakonske veze tako da razlika između prava i dužnosti istospolnih i heteroseksualnih parova više ne bi postojala.

Promjene su predlagane još 1993. godine od strane Ureda za žensku politiku, ali nisu bile prihvaćene.

U 1998. nastao je novi prijedlog za pravno uređenje istospolnih parova. No, nikada nije i pravno prihvaćen. Tek 2005. godine vladina koalicija je prihvatila Zakon o registraciji istospolne partnerske veze koji je istospolnim parovima omogućavao relativna minimalna prava.

U slučaju da Obiteljski zakon bude prihvaćen, slovensko zakonodavstvo na tom području bit će izjednačeno s najboljim zakonima EU, prenose slovenski mediji.

Istospolni i heterosekualni parovi su po pravima i dužnostima izjednačeni u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj, a homoseksualni brakovi su ozakonjeni u Kanadi, Južnoafričkoj republici te u šest saveznih zemalja Amerike.

21.09.2009. 13:43:09
Novi komentar
nužno
nužno