« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PISMO POTPORE

Slovenija i Italija mogle bi ukinuti vize za BiH i Albaniju

EU je u prosincu prošle godine ukinula vize za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije, dok su BiH i Albanija ostale na čekanju, jer nisu ispunile kriterije koje je postavila Europska komisija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

BiH

,

Albanija

,

Franco Frattini

,

Samuel Žbogar

,

ukidanje viza

Ministri vanjskih poslova Slovenije i Italije Samuel Žbogar i Franco Frattini uputili su u ponedjeljak pismo potpore španjolskom predsjedništvu Europske unije da ubrza postupak za ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije. Pismo dvojice ministara potpisalo je još deset šefova diplomacija zemalja članica EU-a.

"Građani Makedonije, Crne Gore i Srbije sada su bliže našim građanima...Uspjeh ovih triju zemalja također je bio snažan poticaj za Albaniju i BiH da pojačaju svoja nastojanja u ispunjavanju preostalih uvjeta. Sada je važno dovršiti proces, vodeći računa o tome da svi postavljeni uvjeti trebaju biti ispunjeni", ističu dvojica ministara u pismu upućenom šefu španjoske diplomacije Miguelu Angelu Moratinosu, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

Ministri ističu da i EU mora sa svoje strane pravodobno obaviti potrebne postupku kako bi Komisija do kraja ovoga mjeseca mogla napraviti prijedlog odluke i kako bi se cijeli postupak ukidanja viza za te dvije zemlje, uključujući i glasovanje u Europskom parlamentu, mogao dovršiti početkom jeseni. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 20:17:26
Novi komentar
nužno
nužno