« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
JANEZ JANŠA:

Slovenija će zbog arbitraže izgubiti status pomorske države

Iako i dalje smatra da arbitraža nije u slovenskom nacionalnom interesu Janša neće zahtijevati glasovanje o povjerenju vladi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

Slovenija

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

Slovenija je u sve lošijoj gospodarskoj situaciji, a zbog arbitražnog sporazuma s Hrvatskom izgubit će kontakt s otvorenim morem i status pomorske države, izjavio je u subotu nakon savjetovanja vodstva svoje stranke u Otočecu na Krki bivši slovenski premijer Janez Janša.

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), najveća oporbena stranka u parlamentu, raspravljala je u nedjelju o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i ocijenila je lošom. Janša je izjavio da do početka iduće godine unatoč ranijim najavama neće zahtijevati glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu niti pokretati interpelaciju protiv vlade premijera Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara.

Uz pogoršanje ekonomske situacije i po njegovoj ocjeni neadekvatne reakcije vlade na nju, Janša je ponovio da arbitražni sporazum s Hrvatskom nije u slovenskom nacionalnom interesu.

Janša je posebno problematizirao i nedavnu dodjelu visokog državnog odlikovanja nekadašnjem šefu službe državne sigurnosti u vrijeme komunizma Tomažu Ertlu.

Riječ je o potezu koji ugrožava demokratske stečevine u Sloveniji jer Ertl predstavlja simbol kršenja ljudskih prava iz razdoblja prije dvadeset godina, kad su se odvijali procesi demokratizacije i osamostaljivanja, ocijenio je Janša nakon političkog savjetovanja svoje stranke. (hina/metro-portal)

06.12.2009. 09:39:51
Novi komentar
nužno
nužno