« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Slovenci ne popuštaju

Model pravičnosti slovenski je uvjet za arbitražu
Model pravičnosti slovenski je uvjet za arbitražu (Tea Cimaš/Cropix)
Više o

arbitraža

,

Miha Pogačnik

,

model pravičnosti

,

Davorin Rudolf

Iza zatvorenih vrata jučer je u Rijeci održan sastanak hrvatsko-slovenskog stručnog povjerenstva za pripremu arbitraže radi rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.

Na sastanku se nije razgovaralo o konkretnim spornim točkama, kojih je prema slovenskom stajalištu 20-ak duž 700 kilometara granice, dok se s naše strane govori o šest do sedam. Slovenska strana  ne protivi se međunarodnoj arbitraži, ali samo pod uvjetom da Hrvatska pristane da se granica riješi modelom pravičnosti, neovisno o tome je li  riječ o postupku pred Međunarodnim sudom u Haagu, arbitražnoj komisiji ili ad hoc arbitraži. A to znači da bi Piranski zaljev mogao pripasti njima.

- Naglašavamo da rješenje treba biti pravedno i to će biti imperativ koji će naša država dati kao naputak u daljnjem rješavanju tog pitanja - kazao je Miha Pogačnik sa slovenske strane
Hrvatski predstavnik, akademik Davorin Rudolf naglasio je da se pravičnost može najbolje postići primjenom međunarodnog prava. Zato se, kazao je, i sugerira sud  u Haagu, s najjačom juridiktivnom praksom u ovakvim sporovima. (METRO) 

22.04.2008. 23:27:45
Novi komentar
nužno
nužno