« Biznis
objavljeno prije 12 godina

Slovenci najavili masovne štrajkove i demonstracije

Nezadovoljstvo zbog drastičnog raslojavanja buknut će usred predsjedanja Unijom

Slovenski su građani nezadovoljstvo politikom vlade pokazali u studenome, a za ovu godinu najavljuju nove borbe i akcije
Slovenski su građani nezadovoljstvo politikom vlade pokazali u studenome, a za ovu godinu najavljuju nove borbe i akcije (Reuters)
Više o

demonstracije

,

Slovenija

,

inflacija

Hrana je u Sloveniji prošle godine poskupjela za 12 posto, značajno više nego u ostalim članicama eurozone. Razlog inflacije nije samo u globalnim kretanjima, nego je ‘hranjena i domaćim sastojcima’, prenosi stav stručne javnosti u Sloveniji Privredni vjesnik. 

Nezadovoljstvo

Ne pristanu li poslodavci povećati plaće, u štrajk će 25. siječnja ići 158.000 Slovenaca zaposlenih u javnom sektoru. Dvanaest dana kasnije, štrajk je najavilo 200.000 ljudi iz privatnog sektora, koji zahtijevaju povećanje plaće za visinu razlike između predviđene i stvarne inflacije, kao i dio od produktivnosti. Nadalje, očekuje se da će pravu pomutnju izazvati 6000 autoprijevoznika, koji su nezadovoljni odzivom vlade na zahtjeve vezane uz porezne olakšice i plaćanje cestarina. Svima njima planiraju se priključiti i umirovljenici.  Najavljeno treba shvatiti kao znak da u pozadini prijetnji nije nadmudrivanje oko nekoliko eura, nego je riječ o mnogo ozbiljnijem nezadovoljstvu - o nepristajanju na raslojavanje u kojem elita postaje sve moćnija, dok svi drugi jure u siromaštvo, piše Privredni. 

Povećanje plaćaSlovenski sindikati traže povećanje minimalne plaće od 386 eura, kakvu prima 22.000 slovenskih radnika, za 45,8 eura.
Prosječna neto plaća u Sloveniji trenutačno iznosi 846,38 eura.
Neto plaće najbogatijih porasle su za 1000 eura, a one najsiromašnijih za 2,5 eura.

Strah od rasta inflacije

Slovenska vlada boji se da bi pristajanjem na zahtjeve za povećanjem plaća dodatno razbuktala inflaciju. Zaposlenima u javnom sektoru ponudila je isplatu, ali u mirovinske fondove, kako novac ne bi završio na tržištu. No, slovenski sindikati ne popuštaju pa će po svoj prilici Slovenija usred predsjedavanja Europskom unijom biti suočena s velikim akcijama iskazivanja nezadovoljstva vlastitih građana.

Ove godine Sloveniju čekaju i parlamentarni izbori, a na posljednjim velikim demonstracijama u studenome građani su već pokazali želju za većom socijalnom osjetljivošću u slovenskoj politici.

Piše: mex
20.01.2008. 23:45:00
Novi komentar
nužno
nužno