« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PIRANSKI ZALJEV

Slovenci ljuti zbog nove karte Hrvatske

Slovenci prosvjeduju zbog karte koja granicu sa Slovenijom prikazuje sredinom Piranskog zaljeva

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar (Wikipedia)
Više o

granice

,

Samuel Žbogar

,

Piranski zaljev

,

granični spor

,

topografska karta

Slovenija će službeno protestirati zbog nove topografske karte koju je u srijedu predstavila Hrvatska geodetska uprava, a na kojoj je granica u Savudrijskoj vali povučena sredinom zaljeva, najavio je u četvrtak ujutro slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Danas ćemo u Zagreb poslati prosvjednu notu zbog karte na kojoj je granica sa Slovenijom ucrtana sredinom Piranskog zaljeva", rekao je Žbogar tijekom redovne sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj je odgovarao na pitanja zastupnika, pa i na ona o odnosima s Hrvatskom.

>>Nova karta Hrvatske - granica ide sredinom Piranskog zaljeva

Karta koja je predstavljena u srijedu u Zagrebu neće utjecati na buduću odluku arbitražnog vijeća kojemu su dvije države arbitražnim sporazumom prepustile da riješi dugogodišnji granični prijepor, ali ne odražava duh sporazumijevanja, ocijenio je Žbogar.

"Objava tog zemljovida nije u duhu arbitražnog sporazuma", rekao je Žbogar.

Ravnatelj hrvatske Državne geodetske uprave Željko Bačić objasnio je u srijedu prilikom predstavljanja nove topografske karte Hrvatske u omjeru 1:25000 da je na karti sa Slovenijom ucrtana granična crta koja je bila polazna osnova za bilateralne pregovore dok se dvije strane nisu složile o arbitraži, pa zato ona na moru ide sredinom Savudrijske vale.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, kako doznaje Hina, još nije primilo slovensku prosvjednu notu te je stoga zasad ne može komentirati. Odluku o eventualnom odgovoru donijet će po primitku note, doznaje se iz MVPEI-a.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da "prati situaciju" u vezi sa zemljovidom na kojemu granica na moru prolazi sredinom zaljeva, te da će "kao i uvijek u takvim slučajevima" reagirati na primjeren način jer bi se moglo raditi o pokušaju "prejudiciranja" graničnog prijepora o kojemu ionako svoju odluku treba donijeti arbitražni sud kojemu su prijepor prepustile obje države.

No, slovenska oporba predvođena bivšim premijerom Janezom Janšom već je u srijedu zahtijevala "oštru reakciju" i diplomatski prosvjed, tražeći uz to da Pahorova vlada od Hrvatske zatraži posebnu izjavu da Slovenija "ima pravo na neometan pristup otvorenom moru".

I ostale slovenske oporbene stranke i udruge koje su se protivile arbitražnom sporazumu pozvale su u srijedu vladu na oštriju reakciju, tvrdeći da je objava "sporne" topografske karte samo jedna u nizu "manifestacija jednostranih koraka" susjedne države u prejudiciranju graničnog pitanja.(hina/metro-portal)

09.12.2010. 12:12:39
Novi komentar
nužno
nužno