« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Slovenci izvan sebe: 'Stiže kraljica Elizabeta!'

Cijela je Slovenija ovih dana uzbuđena povijesnim posjetom britanske kraljice Elizabete II.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

britanska kraljica

,

Elizabeta II.

,

britanska kraljica u Sloveniji

Prvi posjet britanske kraljice Elizabete II. Sloveniji predstavlja povijesni događaj, ocijenio je u četvrtak u razgovoru za nacionalnu televiziju predsjednik te države Danilo Tuerk.

"Kraljica jedne od najstarijih europskih monarhija dolazi u posjet jednoj od najmlađih europskih država. Zato se ne veselim samo društvenom aspektu posjeta, za nas je to i povijesni događaj", rekao je Tuerk.

Britanska kraljica Elizabeta II na tronu je niz godina i bit će "zanimljivo čuti" što će Slovencima reći i savjetovati, s obzirom na to da se tijekom svoje vladavine susrela s velikim brojem svjetskih vladara, državnika i uglednih osoba, dodao je slovenski predsjednik.

Elizabeta II i njen suprug vojvoda Filip sletjet će u utorak na ljubljanski aerodrom "Jože Pučnik", gdje će biti dočekani uz najviše državne i vojne počasti, a iz Slovenije će otići u četvrtak ujutro u svoj također prvi posjet Slovačkoj.

Tuerk je potvrdio da je u programu predviđen i posjet visokih gostiju ergeli lipicanaca Lipica na zapadu zemlje, te da će britanskoj kraljici biti simbolično darovan jedan konj lipicanac, no vjerojatno "u obliku skulpture", što diktiraju "praktični" razlozi. (hina/metro-portal)

17.10.2008. 10:49:00
Novi komentar
nužno
nužno