« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
okrunjene glave

Slovenci dočekuju Elizabetu II

U Sloveniji sve spremno za doček britanskog kraljevskog para

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

kraljica Elizabeta

,

Elizabeta II.

,

kraljica u posjetu Sloveniji

Slovenija spremno dočekuje dolazak britanskog kraljevskog para koji je predsjednik države Danilo Tuerk nazvao povijesnim događajem, a o značaju koji mu se pripisuje svjedoči činjenica da je za tu priliku mijenjan i državni protokol.

Sloveniju do sada posjetilo više okrunjenih glava, među ostalima španjolski kralj Juan Carlos i švedski kralj Gustav, a ti su posjeti bili označeni službenima, što je bio najviši rang po ustaljenom protokolu.

Kako bi istaknuo važnost trodnevnog posjeta Elizabete II i vojvode Filipa, te bliskost odnosa s Ujedinjenim kraljevstvom, slovenski se protokol sada odlučio da mu da rang državničkog posjeta, što je prvi takav slučaj.

Državnički posjet predstavlja najviši oblik kontakta između šefova država, zato uključuje i određen stupanj formalnosti, pojasnio je za slovenske medije britanski veleposlanik Tim Simmons koji je pripreme s Buckhinghamskom palačom i kabinetom slovenskog predsjednika Danila Tuerka usklađivao više mjeseci.

Slovenske medije ovih dana pune priče o povijesti Velike Britanije i životu britanske kraljevske obitelji čiji su članovi poput princa Charlesa i princa Andrewa već bili u zemlji na južnim obroncima Alpa, ali i zanimljivi detalji o tome što strogi protokol zahtijeva od onih koji se nađu u blizini Elizabete II.

"Kraljica ne zahtijeva da bude pozdravljena dubokim naklonom niti blagim naklonom glave, ali je svejedno lijepo ako se to učini"

Isto tako, nije obvezno da dame u kraljičinu društvu poput nje tijekom dana nose šešir i rukavice. Unatoč tome, takav dodatak garderobi se vrlo preporučuje kao način iskazivanja poštovanja, pojasnio je slovenski protokol.

Britanski kraljevski par u Sloveniju će doletjeti u utorak na ljubljanski aerodrom.

Nakon vojnih počasti, te razmjene darova i odlikovanja na Brdu kod Kranja s predsjednikom Danilom Tuerkom i njegovom suprugom Barbarom uslijedit će svečana večera i zdravice. Prije večere kraljica će na kratko primiti aktualnog premijera Janeza Janšu i novog predsjednika parlamenta Pavla Gantara.

Posjet će po zadnjim podacima pratiti 250 slovenskih i tridesetak britanskih novinara, te velik broj televizijskih snimatelja i fotoreportera koji će ovjekovječiti kraljičinu šetnju centrom Ljubljane i posjet ergeli lipicanaca u Lipici. (hina/metro-portal)

 

19.10.2008. 12:43:55
Novi komentar
nužno
nužno