« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
DOSTA JE BILO!

Slovaci žele natrag svoj plinovod

Slovačka strancima prijeti ponovnom nacionalizacijom plinovoda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

plinovod

,

nacionalizacija

Slovačka vlada razmatra mogućnost ponovne nacionalizacije glavnog plinovoda kojim se ruski plin isporučuje do EU tržišta u slučaju neprihvatljivog rasta cijene tog energenta, kazao je slovački premijer Robert Fico.

Fico je došao na vlast 2006. na krilima socijalno orijentirane platforme koja je uključivala obećanje bolje zaštite radnicima i zaustavljanje rasta cijena energenata. S približavanjem priključenja Slovačke eurozoni to pitanje postaje sve veći razlog za zabrinutost te je Fico svoju misiju proširio na prijetnju eksproprijacijom energetskih tvrtki koje pokušaju nametnuti previsoke cijene te zatvorski kazniti distributere koji na takav način iskoriste rast cijena povezan s prelaskom na euro.

U petak je Fico dioničarima operatera plinovoda i domaćeg distributera SPP-a, tvrtkama E.ON Ruhrgas i GDF Suez, kazao da će vlada ponovno otkupiti njihovih 49 posto kontrolnog udjela ne budu li bili zadovoljni dobitima koje ostvaruju otkad su ga 2002. od nje kupili.

"Vlada je spremna ponovno uzeti SPP pod svoju kontrolu. Platit ćemo kupovnu cijenu", kazao je Fico na tiskovnoj konferenciji. Prema njegovim riječima, SPP je u 2007. ostvario dobit u visini 16,7 milijardi kruna (780 milijuna dolara).

U jednom od tadašnjih najboljih privatizacijskih procesa, njemački E.ON i GDF kupili su 49-postotni udjel s pravima upravljanja u SPP-u za 130 milijardi slovačkih kruna (6,14 milijardi dolara, tadašnjih 2,7 milijardi).

SPP upravlja s oko 70 posto ukupne potrošnje ruskog plina, ili 20 posto ukupne EU potrošnje i jedna je od slovačkih najunosnijih kompanija. Prodaju kontrolnog udjela u toj tvrtki analitičari i diplomati smatrali su ključem financiranja važnih strukturalnih reformi koje su bile ključne za priključenje te zemlje Europskoj uniji 2004.

SPP je ovoga tjedna zatražio dopuštenje za 19,8-postotno povećanje cijena isporuka za domaćinstva, navodeći kao razlog više cijene ruskog plina. "SPP je to povećanje zatražio u odgovoru na rast troškova, a ne i radi povećanja svoje dobiti", kazala je glasnogovornica te tvrtke.

Tržišni promatrači smatraju da bi Ficov odgovor mogao zastrašiti inozemne ulagače, koji su tu zemlju od 5,3 milijuna stanovnika podigli s razine jedne od siromašnijih u Uniji na jedno od njezinih najsnažnije rastućih gospodarstava, čiji je rast u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosio 7,6 posto. (HINA)

08.09.2008. 13:36:54
Novi komentar
nužno
nužno