« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
EHH ...

Sloboda medija je na niskim granama u Hrvata

Nakon što su u prvim mjesecima vladavine poput tsunamija poharali medije, vjerujemo da se vladajući ne čude činjenici da smo po slobodi medija - 63. na svijetu, iza Srbije!

Slabo nam ide ...
Slabo nam ide ... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

sloboda medija

,

svijet

Sloboda medija pogoršala se svuda u svijetu prošle godine, kažu u godišnjem izvješću Reporteri bez granica (RSF), pa tako i u Hrvatskoj koja je u odnosu na 2014. pala za pet mjesta na ljestvici.

Ljestvica slobode medija u 180 zemalja, koja se objavljuje od 2002., temelji se na seriji indikatora: pluralizmu, neovisnosti medija, autocenzuri, pravnom okviru, transparentnosti. "Svi indikatori ljestvice svjedoče o pogoršanju", kazao je za agenciju AFP Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.

Na ljestvici za 2015. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 58.

Kad je u pitanju susjedstvo,. Slovenija je 40., Srbija je četiri mjesta ispred Hrvatske, Mađarska je 67., BiH 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora je 106.

Europa je generalno gledajući i dalje područje u kojoj su mediji slobodniji nego drugdje, kaže RSF. Finska je na prvom mjestu šestu godinu za redom, a iza nje su Nizozemska, Norveška i Danska. Među prvih deset su i Švicarska, Švedska i Irska.

"Podaci iz izvješća pokazuju da Europa i dalje ima najslobodnije medije, iza nje je Afrika, koja je prvi puta pretekla obje Amerike u kojima je nasilje nad novinarima u porastu. Slijede Azija i istočna Europa dok su sjeverna Afrika i Bliski istok još uvijek regije u kojima su novinari izloženi ograničenjima svih vrsta", kaže RSF.

Kada se radi o zemljama istočne Europe, Poljska je zabilježila ogroman pad od 29 mjesta zbog "ultrakonzervativne vlade koja je preuzela kontrolu nad medijima", naglašava organizacija.

Jako loše stoje i Rusija koja je 148. i Turska na 151. mjestu.

Iako se stanje pogoršalo u svim dijelovima svijeta, pad je najjači u Latinskoj Americi, poglavito zbog ubojstava novinara. U Latinskoj Americi, "nasilje, organizirani kriminal, nekažnjivost, korupcija i koncentracija medija predstavljaju glavne prepreke slobodi medija", kaže RFS.

Na dnu ljestvice se kao i prošle godine nalaze se Kina, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja.

20.04.2016. 19:02:00
Novi komentar
nužno
nužno