« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Šljivančaninova obrana razmišlja o reviziji presude

Podnošenje zahtjeva za revizijom presude do sada nije uspjelo niti jednoj haaškoj obrani.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Veselin Šljivančanin

,

ratni zločin

,

Novak Lukić

,

presuda za Ovčaru

,

Stephane Bourgon

,

revizija presude

Obrana majora JNA Veselina Šljivančanina, kojeg je Haaški sud prošli tjedan pravomoćno osudio na 17 godina zatvora za pokolj na Ovčari, najavila je u ponedjeljak u Haagu da će najvjerojatnije podnijeti Žalbenom vijeću zahtjev za revizijom presude.

"Temeljem Statuta jedini ispravni način da se ispravi ova nepravda je da se zatraži od Žalbenog vijeća da preispita vlastitu presudu u svjetlu novih činjenica koje nisu bile poznate obrani", objavili su u Haagu njegovi branitelji Novak Lukić i Stephane Bourgon ustvrdivši da su im se od izricanja pravomoćne presude javili novi svjedoci koji tvrde da Šljivančanin nije znao da su zarobljenici na Ovčari bili prepušteni srpskim paravojnim postrojbama.

"Vrlo je vjerojatno da ćemo podnijeti zahtjev za revizijom presude čim te informacije budu potvrđene", rekao je Bourgon.

Šljivančanin je u žalbenom postupku 5. svibnja 2009. proglašen krivim za ubojstva zbog toga što su snage JNA prepustile 194 zatočena Hrvata paravojnim snagama koje su ih u noći s 20. na 21. studenoga 1991. pobile na Ovčari.

Žalbeno je vijeće utvrdilo da je Šljivančanin morao znati da je njegov nadređeni general Mile Mrkšić 20. studenoga 1991. naredio povlačenje snaga JNA s Ovčare i time prepuštanje zarobljenih Hrvata lokalnim srpskim snagama.

Iako Statut Haaškog suda previđa mogućnost podnošenja zahtjeva za revizijom presude to do sada nije uspjelo nijednoj obrani. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 20:12:10
Novi komentar
nužno
nužno