« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ŠUKEROV DISBALANS

Slavko Linić: Ponavlja se 1999. godina

SDP-ovac Slavko Linić kaže da Hrvatsku čeka daljnji pad gospodarske aktivnosti, a sigurne plaće imat će samo zaposleni u javnom sektoru

slavko linić sdp
slavko linić sdp (Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

HDZ

,

SDP

,

rebalans proračuna

,

Željko Jovanović

,

Slavko Linić

Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a, danas je na konferenciji za novinare u Rijeci kazao da rebalans državnog proračuna donosi produljenje krize u realnom sektoru zbog čega se može očekivati daljnji pad gospodarske aktivnosti.

"Plaće su sigurne samo onima u javnom sektoru te onima koji rade u bankama i osiguravajućim kućama, a za milijun zaposlenih u realnom sektoru plaće su nesigurne zbog očekivanog rasta nelikvidnosti i neplaćanja dugova", ustvrdio je Linić.

Smatra da se može očekivati novih 90.000 nezaposlenih zbog izostanka poticaja i olakšica u poslovanju poduzetnicima te posljedičnog zatvaranja radnih mjesta. Poruka rebalansa je, kazao je Linić, da će se mirovine i plaće zaposlenih u javnom sektoru isplaćivati iz novih zaduženja.

>> Milanović: Nije ovo ni rebalans ni kozmetika - VIDEO

"Sve navodi na to da Vlada neće moći upravljati vanjskim dugom te se zemlja dovodi u opasno stanje. Ponavlja se 1999. godina kad je gospodarstvo bilo zapušteno i na najnižoj razini a nelikvidnost ogromna. Tada je SDP izvukao zemlju iz krize, a to može i sad jer ima znanje, iskustvo, sposobnosti i kadrove", izjavio je Linić.

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović rekao je da je ovaj rebalans "veliko kukavičje jaje" ocijenivši da "nas premijerka Kosor gura još dublje u krizu". Nismo na putu izlaska iz krize i nećemo ni biti dok je ova struktura na vlasti, naveo je Jovanović ustvrdivši da Vlada iskazuje lažnu volju za rješavanjem korupcijskih afera.

Kazao je da bi rebalans trebao biti uravnoteženje prihodovne i rashodovne strane, a u ovom slučaju se povećavaju rashodi a smanjuju prihodi. Time se, rekao je, uvodi novi pojam u ekonomiju koji se može nazvati "Šukerov disbalans". Ustvrdio je da su novi izbori jedini rebalans koji je potreban Hrvatskoj a da je sve ostalo samo put u propast. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 13:25:02
Novi komentar
nužno
nužno