« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AKCIJA BANKOMAT

Slavenu Čolaku i Davoru Čiliću određen jednomjesečni pritvor

Dvojac je osumnjičen za poticanje bivših čelnika HPB-a na zloporabu položaja i ovlasti

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

USKOK

,

pritvor

,

HPB

,

akcija Bankomat

,

Slaven Čolak

,

Davor Čilić

Dvojici novoosumnjičenika u aferi "Bankomat", poduzetnicima Slavenu Čolaku i Davoru Čiliću, danas je određeno jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Oni su, uz prije pritvorena poduzetnika Borisa Šimunića, osumnjičeni da su poticali na zloporabu položaja i ovlasti bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, Marija Kirinića i Ivana Sladonju da im od 2005. do 2007. nezakonito odobre više od 41 milijun kuna zajmova koje banka više ne može naplatiti.

Protiv trojice bivših čelnika HPB-a USKOK već vodi istragu zbog sumnje da su mimo procedure banke i bez osiguranja plaćanja zajmova četvorici poduzetnika (Šimunić, Svetimir Gadža, Oliver Beidenegl i Ivan Galić) odobrili više od 170 milijuna kuna zajmova. Sva sedmorica sudionika tih navodnih nezakonitosti već su 50-ak dana u pritvoru u Remetincu.

Novoosumnjičeni Slaven Čolak javnosti je poznat kao ulagač u samoborski vodeni park Šmidhen, a Davor Čilić mu je poslovni partner.

Osim njih, policija je, po zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, kazneno prijavila i četiri tvrtke koje nisu vratile višemilijunske zajmove.

Na današnju odluku suca istrage Krešimira Devčića o jednomjesečnom istražnom zatvoru obrana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 18:13:10
Novi komentar
nužno
nužno