« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Skupa djela ukrali Hrvati?

Na meti Van Gogh
Na meti Van Gogh (Reuters)
Više o

van gogh

,

nestale umjetnine

,

monet

,

cezanne

Londonski stručnjak za nestale umjetnine smatra da bi u krađu slika iz muzeja u Zürichu mogli biti umiješani i Hrvati, jer je jedan od trojice počinitelja imao slavenski naglasak.
- U krađu vrijednih umjetnina koje su u nedjelju nestale iz muzeja u Zürichu mogli bi biti umiješani i Hrvati - izjavio je Julian Radcliffe, šef registra za nestale umjetnine u Londonu te dodao kako je moguće da je umjetnine ukrala banda iz bivše Jugoslavije.

NAORUŽANITrojica naoružanih i maskiranih počinitelja u nedjelju su ukrala četiri djela poznatih autora.Trojica naoružanih i maskiranih počinitelja u nedjelju su ukrala četiri ulja na platnu poznatih autora u vrijednosti od 113 milijuna eura, među njima i djela Moneta i Cezannea.
- Jedan od počinitelja imao je slavenski naglasak, a osim toga u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i BiH u porastu je kriminal povezan s umjetnošću - rekao je Radcliffe.

Organizirane kriminalne skupine prodaju umjetnine ilegalno, a zauzvrat dobivaju drogu ili oružje. Teško je prodati u javnosti umjetnine te vrijednosti, jer istražitelji ulažu ogromne napore u njihov pronalazak. Radcliffe nije htio odgovoriti na pitanje je li u slučaju krađe u Zürichu možda riječ o takozvanom artnappingu, koji se sastoji u tome da počinitelji ucjenjuju vlasnike i osiguravatelje umjetnina jer znaju da ne mogu prodati ukradeno. (HINA) 

12.02.2008. 21:25:56
Novi komentar
nužno
nužno