« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
EMANCIPACIJA

Škole u Južnom Sudanu uvode engleski umjesto arapskog

Južnosudanska vlada donijela je zakon kojim je engleski jeziik postao obvezan u osnovnim i srednjim školama, čime se žele i kulturološki odcijepiti od muslimanskog sjevera

Fotografija vijesti
Više o

Sudan

,

engleski jezik

,

Južni Sudan

U školama Južnog Sudana počet će nastava na engleskom jeziku, čime vlasti te države žele istisnuti iz kulture i baštine mrski arapski jezik, dominantan u muslimanskom sjevernom Sudanu, prenosi Hina.

Pretežito muslimanski sjever nametnuo je islamski zakon i arapski jezik jugu koji se u srpnju odcijepio i postao najnovija država svijeta a gdje su većina stanovnika kršćani ili imaju tradicionalna vjerska uvjerenja.

Odluka o jeziku znakovita je za južnosudansku viziju snažnije integracije s afričkim susjedima, rekao je Samson Wattara, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Jubi.

"Promjena neće biti automatska i vjerojatno će biti složena ali južni Sudanci žele gledati prema jugu", rekao je Wattara agenciji Reuters.

"To je odvajanje od doktrine arabizacije kojoj se ustrajno suprotstavljalo u različitim pobunama", rekao je.

Južnosudanska vlada donijela je zakon kojim je engleski jeziik postao obvezan u osnovnim i srednjim školama, rekao je ministar informiranja Barnaba Marial Benjmain novinarima.

"Pod vladom u Kartumu podučavano je na arapskom. Mi ćemo učiti naše nacionalne jezike u predškoli a dalje će poduka u matematici ili znanostima biti na engleskom", rekao je.

Južni Sudan ima desetke lokalnih jezika i dijalekata ali su najrašireniji jezici engleski i arapski.

27.10.2011. 08:27:00
Novi komentar
nužno
nužno