« Fun
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ADRENALIN

Skok na Mount Everest

Slobodan pad iznad navišeg Zemljina vrha

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mount Everest

,

avanturizam

,

skok padobranom

Troje padobranaca ostvarilo je u nedjelju novi rekord u skoku slobodnim padom iznad Mount Everesta, najvišeg vrha na svijetu visokog 8.848 metara.

"Bilo je čudesno, spektakularno", rekla je Britanka Holly Budge nakon skoka s dvojicom padobranaca, Kanađaninom i Novozelanđaninom.

"Jednu minutu smo padali slobodnim padom, kada smo bili iznad oblaka i ugledali Mont Everest i druge vrhove", dodala je nakon doskoka na 3.900 visine.

"Vrijedilo je uloženog novca", rekla je ta 29-godišnjakinja koja ima 2.500 skokova padobranom i angažira se oko povećanja ulaganja u humanitarne svrhe u Velikoj Britaniji i Nepalu. Ona je dio skupine od 32 osobe koje su platile po 24.000 dolara za tu avanturu koju je organizirala britanska agencija High and Wild.

Zbog ekstreminih uvjeta, posebice rijetkog zraka, upotrijebljeni su padobrani tri puta gušći nego inače, a skakači, koji su skočili s visine od oko 8.940 metara, imali su oko pasa boce s kisikom. Za novi skok već je prijavljena nova skupina, a najstariji padobranac koji će skakati vjerojatno već sljedećeg tjedna ima 72 godine, priopćio je organizator. (hina/metro-portal)

06.10.2008. 09:44:08
Novi komentar
nužno
nužno