« Kultura
objavljeno prije 13 dana i 20 sati
OSVRT

Sklad mora, čovjeka i broda u opusu Tihomira Čulića

Zamišljeni harmonični svijet Tihomira Čulića živi u međusobnom uvažavanju i poštivanju onoga drugog i trećeg

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Tihomir Čulić

Slikar Tihomir Čulić, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor osebujnog opusa snažnih motiva mora, brodova, jedara, priobalja, najčešće u ulju na platnu različitih formata.

Doživljaj mora, zbivanja na moru, iznenadna smjena vremenskih prilika i neprilika, mirno ili uznemireno more, brodica i jedara, čovjeka i njegovih želja da se preplovi more, trajni su izazovni motivi u brojnim ciklusima ovoga slikara.

No ključ za razumijevanje njegovog kompleksnog djela jest kreirani sklad svih važnih elemenata i mora i brodova i ljudi.

Tu je i motiv drva jer drvo je ključno za plovidbu, od njega pravimo, jarbole, vesla, kormila.

Zamišljeni harmonični svijet Tihomira Čulića živi u međusobnom uvažavanju i poštivanju onoga drugog i trećeg.

Na njegovim platnima brodovi, već napetih jedara miruju, čekajući trenutak kada će krenuti na široko more i ploviti, daleko, u beskraj, u susret Suncu i Mjesecu.

Sve je spremno za tU odlučnu gestu, otploviti, hrabro i sigurno, kroz sve nevolje i iskušenja i vratiti se, poput Odiseja, na svoju obalu.

Tihomir Čulić stvorio je svoju arkadijsku viziju, u čijem središtu , usred mora čekaju brodovi i njihova jedra koja će odvesti pustolove u nepoznato, u drugi svijet.

U svijetu Tihomira Čulića vlada mir i tišina, ni more se pretjerano ne čuje, glasovi ljudi posve su prigušeni, trenutak plovidbe samo što nije došao.

Sugestivni opus Tihomira Čulića zauzima izdvojeno mjesto u aktualnoj likovnoj produkciji, svojom ljepotom i iskrenom zadivljenošću morem.

Piše: Miroslav Pelikan
06.05.2024. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno