« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
LJUBLJANA

Skinheadi izazvali izgred na skupu o snošljivosti

Psovke, uvrede i napad na tribini o nacionalizmu, neofašizmu i govoru mržnje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Ljubljana

,

neonacizam

,

skinhead

,

izgred

Skupina ljubljanskih skinheada vrijeđala je sudionike okruglog stola koji su na filozofskom fakultetu raspravljali o temi "Nacionalizam, govor mržnje i neofašizam", javili su u četvrtak slovenski mediji.

Nakon izgreda na skupu skinheadi su napali snimatelja koji je zabilježio njihov ispad, pa se sada time bavi policija.

Izgred se dogodio u srijedu, a policija ga je potvrdila u četvrtak. Policija se zasad bavi samo oštećenjem tuđeg vlasništva jer je snimatelju uništena kamera.

"Skupina osoba došla je pred oštećenika, a jedna od njih udarila ga je po ruci tako da mu je kamera pala na tlo", rekao je medijima glasnogovornik ljubljanske policije Vinko Stojnšek.

U svezi s pritužbama organizatora da je skupina skinheada, koji su na skupu govorili da su "nacionalni socijalisti", izazivala nazočne, Stojnšek je rekao da policija te tvrdnje još istražuje, ali da je teško odrediti granicu između osobnih uvreda i stanja koje bi se moglo nazvati remećenjem javnog reda i mira.

Sudionici okruglog stola međutim izgred opisuju kao mnogo ozbiljniji te društveno znakovitim, a oglasila se i studentska organizacija ljubljanskoga Filozofskog fakulteta.

"Organizatori i nazočni studenti bili su šokirani izgredom i nasilje takve vrste osuđujemo. Ironično je da je izgred na razoran način potvrdio koliko je aktualno raspravljati o nesnošljivosti i fašističkim praksama", navode studenti ljubljanskoga Filozofskog fakulteta u svojoj izjavi.

Desetak izgrednika razbježalo se pošto su razbili kameru snimatelju skupa, navode slovenski mediji. (hina/metro-portal)

09.04.2009. 23:06:47
Novi komentar
nužno
nužno