« Život
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
PRIPAZITE

Skidate li cipele kad uđete u kuću?

Možda će to nekima zvučati kao čudno upozorenje, no količina bakterija koje unosimo u svoj dom na đonovima cipela je zastrašujuća

Čim uđete u kuću, skinite cipele
Čim uđete u kuću, skinite cipele (Shutterstock)
Više o

cipele

,

obrnuta kuća

,

skidanje cipela

Cipele treba skinuti čim uđete u kuću, pokazalo je nekoliko istraživanja koja su dala prilično zastrašujuće rezultate - jedno provedeno na Sveučilištu Arizona ustanovilo je da na cipelama imamo prosječno 421 tisuću raznih bakterija.

Među njima se nalaze i one najopakije, naravno. Bakterija Escherichia coli pronađena je na 27 posto cipela zajedno s još sedam vrsti bakterija, uključujući Klebsiellu pneumoniaeu koja može izazvati infekciju mokraćovoda te Serratiu ficariu koja može izazvatiinfekcije dišnog sustava. 

Koliformna bakterija koja služi kao indikator razine čistoće hranevode (i prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 posto cipela.

Na 39 posto cipela nalazi bakterija Clostridium difficile, otporna na brojne antibiotike, a može uzrokovati razne probleme sa zdravljem uključujući proljev, pokazalo je istraživanje provedeno u Teksasu.

Ako vam sve ovo nije dovoljno, evo još gorih brojki - na površini manjoj od 0,1 metra kvadratnog u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 milijuna bakterija, dok je na istoj površini sjedala WC školjke pronađeno samo' 50 bakterija.

Dakle, šlape na noge!!

22.03.2016. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno