« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Porasle tenzije

Sjevernokorejski brod teže oštećen u sukobu

Ratni brodovi Sjeverne i Južne Koreje zapucali su jedan na drugoga prvi put nakon sedam godina, pri čemu su oštećena plovila na obje strane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

sukob

,

ratni brodovi

Službeni Seul objavio je da je sjevernokorejski brod ušao 1,3 kilometra u dubinu južnokorejskih teritorijalnih voda u Žutom moru. Južnokorejski glavni stožer priopćio je da suprotna strana prvo dobila verbalno upozorenje, a nakon toga je ispaljeno nekoliko hitaca upozorenja iznad broda. Sjevernokorejski ratni brod odgovorio je pucajući po južnokorejskom plovilu.

"Uzvratili smo na napad", nakon čega se njihov brod povukao, navodi se u priopćenju južnokorejske vojske.

U kraćoj pucnjavi nije bilo ranjenih. Južnokorejski brod na sebi ima nekoliko rupa od metaka, a sjevernokorejski je navodno teže oštećen.

U Pjongjangu je, naravno, objavljena drugačija verzija priče. "Južnokorejska vojska bi se morala ispričati za ovu oružanu provokaciju", navodi službena agencija KCNA.

Morsku granicu dviju zemalja u Žutome moru čini tzv. Sjeverna linija razgraničenja (NLL) koju su jednostrano ustanovile snage UN-a na kraju Korejskog rata (1950-1953.). Pjongjang tu granicu ne priznaje. Dvije su zemlje tehnički još uvijek u ratu.

Sjeverna Koreja se i ranije znala poslužiti vojnim provokacijama kako bi došla na dnevni red važnih diplomatskih događaja. Pjongjang traži izravni dijalog sa Sjedinjenim Državama oko svog nuklearnog programa, a Washington uskoro namjerava odgovoriti hoće li prihvatiti zahtjev.

Predsjednik Obama uskoro kreće na azijsku turneju u sklopu koje će posjetiti Japan, Kinu, Singapur i Južnu Koreju. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 11:32:00
Novi komentar
nužno
nužno