« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OČUVANJE VLADE

Sjevernoirski katolici i protestanti nastavili pregovore

Ako se ne postigne dogovor o osjetljivim pitanjima britanska će vlada gotovo sigurno sazvati prijevremene izbore u Sjevernoj Irskoj

Religijska struktura Sjeverne Irske
Religijska struktura Sjeverne Irske (Wikipedia)
Više o

pregovori

,

katolici

,

Sjeverna Irska

,

Sinn Fein

,

DUP

,

protestanti

Dvije strane u sjevernoirskoj skupštini, katolička i protestantska, trebale bi u petak nastaviti razgovore o sporazumu koji bi spriječio kolaps zajedničke sjevernoirske vlade.

Ako se ne postigne dogovor o osjetljivim pitanjima poput prijenosa policijskih i pravosudnih ovlasti na lokalnu upravu, britanska vlada će gotovo sigurno sazvati prijevremene izbore u Sjevernoj Irskoj.

Službeni London i Dublin u srijedu su dali glavnoj sjevernoirskoj protestantskoj stranci DUP i glavnoj katoličkoj Sinn Feinu rok od 48 sati da se dogovore o tim pitanjima, čime bi se definitivno zaključio mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj.

Dvije strane ni nakon cjelonoćnih pregovora nisu uspjele postići dogovor, a razgovori bi se trebali nastaviti kasnije u petak.

Početkom tjedna razgovorima su nazočili i britanski i irski premijer, Gordon Brown i Brian Cowen, u pokušaju da pomognu suprotstavljenim stranama u postizanju kompromisa.

Njihovi su glasnogovornici u petak rekli da nemaju namjere ponovno se izravno uključivati u pregovore koji se održavaju u dvorcu Hillsborough u predgrađu Belfasta.

Ako strane postignu sporazum, Sjeverna bi Irska dobila svog prvog ministra pravosuđa, i bio bi to jedan od najvažnijih koraka prema sveobuhvatnom rješenju sjevernoirskog pitanja od mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u toj britanskoj pokrajini. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 18:58:57
Novi komentar
nužno
nužno