« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
LJUDSKI ŠTIT

Sjeverna Koreja žali zbog žrtava ali optužuje Južnu

Sjeverna Koreja tvrdi da je Južna odgovorna za stradanje jer je civile razmjestila oko topničkih položaja

Sjeverna Koreja žali zbog žrtava ali optužuje Južnu
Sjeverna Koreja žali zbog žrtava ali optužuje Južnu (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

korejska kriza

Sjeverna Koreja izrazila je žaljenje zbog civilnih žrtava koje su stradale u granatiranju južnokorejskog otoka ali je krivnju za to prebacila na vojsku Južne Koreje optužujući ju da je izazvala incident.

Putem službene novinske agencije KCNA, Sjeverna Koreja optužila je južnokorejsku stranu da je civile na otoku Yeonpyeongu iskoristila kao ljudski štit. Osvrćući se na podatke da su u granatiranju poginula dva a ranjena tri civila KCNA piše: "Ako je to istina, onda je to vrijedno žaljenja ali neprijatelj je odgovoran za incident jer je razmjestio civile oko topničkih položaja...prije nego što je počeo provokaciju".

Sjeverna Koreja upozorila je i na "nepredvidljive posljedice" sudjelovanja američkog nosača zrakoplova u zajedničkoj pomorskoj vježbi SAD i Južne Koreje u Žutome moru koja se treba održati u nedjelju. "Ako SAD ipak dovede svoj nosač zrakoplova u Zapadno (Žuto) more, nitko neće moći predvidjeti posljedice toga čina", ističe Pjongjang u priopćenju koje je objavila službena agencija KCNA.

I Peking, glavni saveznik Sjeverne Koreje, usprotivio se održavanju manevara, upozoravajući na "svako neovlašteno vojno djelovanje" ispred svoje obale. Visoki kineski dužnosnik za vanjsku politiku Dai Bingguo doputovao je u subotu u Seul, gdje je razgovarao s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Kim Sung-hwanom, javila je službena kineska agencija Xinhua.

Pomorske vojne vježbe održavaju se pet dana nakon sjevernokorejskog bombardiranja otoka Yeonpyeonga u Južnoj Koreji. U tome napadu kakav još nije viđen od Korejskog rata (1950.-1953.) poginuli su dvoje civila i dvojica vojnika, a južnokorejska vojska uzvratila je vatru. (hina/metro-portal)

27.11.2010. 18:42:27
Novi komentar
nužno
nužno