« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PANIKA

Sjeverna Koreja torpedirala južnokorejski brod koji je potonuo?

Još se istražuje je li brod zbilja pogodio sjevernokorejski torpedo, a spašeno je 58 od 104 mornara

(Wikipedia/ilustracija)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

južnokorejski brod

,

sjevernokorejski torpedo

Južnokorejski ratni brod potonuo je u petak blizu granice sa Sjevernom Korejom, nakon eksplozije nepoznata uzroka, a spašeno je 58 od 104 mornara na brodu, doznaje se od južnokorejskog vojnog izvora.

Vlada je odmah sazvala izvanrednu sjednicu, ali je glasnogovornik predsjedništva rekao da još nije jasno je li potonuće posljedica pomorskog incidenta sa sjevernokorejskim snagama.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap prvo je bila objavila da je jedan južnokorejski brod otvorio vatru na neidentificirani objekt na mjestu incidenta, ali je glasnogovornik glavnog stožera poslije rekao da je meta zapravo bilo jato ptica.

"U ovom času još nije utvrđeno je li Sjeverna Koreja umiješana" u izgred, rekao je Kim Eun-Hye, glasnogovornik južnokorejskog predsjedništva, dodajući da je predsjednik Lee Myung-Bak naredio da se učini sve što je moguće za spašavanje posade.

Agencija Yonhap, koja se poziva na izvor u vladi, rekla je da je istragom obuhvaćeno nekoliko mogućih uzroka potonuća: napad sjevernokorejskog torpednog čamca, mina koju je podmetnula Sj. Koreja i eksplozija streljiva na brodu.

Brod od 1.400 tona potonuo je u petak blizu otoka Baengnyeong u Žutome moru, nakon eksplozije još nepoznata uzroka u području krme broda. Vojni izvor rekao je da je brod probijen na krmi, pokraj propelera.

U Žutom moru između dviju Koreja često se događaju izgredi u kojima sudjeluju mornarice dviju susjednih zemalja i u kojima je od 1999. poginulo više desetaka ljudi.

Diplomatske veze dviju Koreja znatno su se pogoršale pošto je u veljači 2008. na vlast došao južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak, konzervativac i pristaša tvrde linije prema susjednoj komunističkoj zemlji. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 18:16:52
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    26.03.2010. 20:05
    kažu da je nesreća...
Novi komentar
nužno
nužno