« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
RAKETNA PROSLAVA

Sjeverna Koreja proslavila Kimov rođendan

Prigodom 67. rođendana 'dobrog vođe' ponovljena je spremnost da se nastavi s raketnim pokusima.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-il
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-il (Corbis)
Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

KCNA

,

DNRK

,

Demokratska Narodna Republika Koreja

,

raketa

,

svemirski program

Ulice, mostovi i zgrade ukrašene su nacionalnim cvijetom - kimjongilijom. Komunistički režim ponovno je odao počast svojem "dragom vođi" o čijem se zdravstvenom stanju spekulira nakon, kako tvrde južnokorejska i američka obavještajna služba, moždanog udara u kolovozu, prenosi agencija AFP.

Na vlasti od 1994., nakon smrti oca Kim Il-sunga, Kimu su u ponedjeljak priređene brojne proslave među kojima veliki spektakl sinkroniziranog plivanja. "Plivači su savršeno oslikali bezgraničnu predanost naroda Kim Jong-ilu", nazvanom "suncem nacije", javlja sjevernokorejska službena agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je iskoristila prigodu da obznani namjeru nastavka programa raketnih pokusa, ali bi eventualno ispaljivanje bilo u okviru svemirskog programa i ne bi predstavljalo čin vojne provokacije, javlja KCNA.

Američki i južnokorejski dužnosnici potvrdili su da se Pjongjang priprema za probno ispaljivanje rakete dugog dometa Taepodon-2, a Washington je upozorio da će takvo ispaljivanje smatrati "provokacijom".

KCNA je optužila "neprijateljske snage" da šire glasine u svezi s tom probom.

"To su ružna podmetanja kojima se želi spriječiti DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) ne samo da izgradi obrambene vojne kapacitete, nego i da provodi znanstvena istraživanja u mirnodopske svrhe", ističe sjevernokorejska agencija.

"Svemirski napredak je neotuđivo pravo DNRK-a", dodaje agencija.

Analitičari ocjenjuju da Sjeverna Koreja raketnom probom želi uvjeriti novu američku administraciju da pregovore s Pjongjangom uvrsti među svoje prioritetne zadaće.

Sjeverna Koreja je o svom navodnom svemirskom programu govorila i 1998. kada je lansirala raketu Taepodong-1 sa satelitom koji je htjela postaviti u orbitu.

Unatoč svojim izjavama kako ima "pravo" na svemirsko istraživanje, Sjeverna Koreja ne posjeduje "nikakav svemirski program", rekao je Baek Seung-joo s Instituta za vojna istraživanja. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 13:28:55
Novi komentar
nužno
nužno